Huis kopen in Le Marche

Rijdend door de heuvels van Le Marche zie je er vele.... ruïnes met vaak een boom door het dak en gelegen op de meest mooie plekjes. Het aankopen van de Italiaanse droom is niet altijd een romantisch verhaal en soms ook de kunst van het loslaten en vooral hele goede betrouwbare mensen inhuren.

Wij hadden geluk want wij vonden op de laatste dag na 5 dagen rondrijden in de herfstvakantie ons droomhuis en ja ook dat was nog een ruïne.... Maar de plek die voelde goed, het uitzicht was (en is) fantastisch en het huis ja, dat was oud maar ja, dat kan je aanpassen.... Een huis wordt vaak door meerdere makelaars aangeboden en betekent soms ook dat ze niet altijd even goed op de hoogte zijn. Wij hadden een goede Italiaanse die ook engels sprak en een fantastische aannemer. Hij moest altijd lachen als ik weer aankwam met mijn dikke multomap ten tijden van de verbouwing en hij lachend een A4-tje uit zijn jas haalde en zei; ik bouw een huis voor de rest van jullie leven en het komt allemaal goed en goed kwam het...

Helaas zijn er ook slechte verhalen bekend van mensen die bij de notaris zaten en er toen achter kwamen dat het huis -1 bleek te zijn ofwel een kamer van het huis werd niet verkocht. Een andere belangrijke regel is dat er alleen bebouwd mag worden op bestaande funderingen ook al is het een ruïne. Voor een zwembad en een portico (0verkapping aan het huis) dient altijd een vergunning te worden aangevraagd door een geometra en dat is niet de aannemer.

Een uitspraak in Le Marche is; een echte marchiaan verkoopt nog eerder zijn (schoon)moeder dan zijn land om maar aan te geven hoe 'heilig' het land is. Wij hebben ervaringen met goede mensen en op aanvraag kunnen altijd namen gedeeld worden. Voor meer informatie stuur dan een mail aan info@lemarchevakantiehuizen.com.

Tip, een boek wat veel beschrijft en helpt in het gehele proces is het boek Wonen & Kopen in Italie ook ter oriëntatie erg overzichtelijk en helder boek.

Tol in Italie

In Italie moet je voor de grote snelwegen tol betalen ofwel de weg van Milaan-Bologna-Ancona betekent ongeveer 30 euro aan tol te betalen. Er zijn 3 soorten mogelijkheden bij de tolpoorten; Telepass - Carte - Contant.

De snelste manier is om een Telepass te bestellen in Nederland waarbij je het kastje op de voorruit plakt en rij je als een echte Italiaan door de poorten heen met de minst lange rijen. Wij doen dit al jaren en het is werkelijk ideaal. Wel even op tijd regelen via tolltickets.com (zie ook link bij het woord Telepass).

Andere optie is de Carte ofwel een creditcard (check wel het creditcard logo of deze er bij staat) of een Viacard wat een betaalkaart is in Italie en verkrijgbaar is bij de servicestations langs de snelweg en veelal bij de Tabacchi (te herkennen aan een T in een dorp waar tabak wordt verkocht). De laatste en meest tijdrovende optie is de contant betalen optie middels een automaat of een hokje waar daadwerkelijk een persoon aanwezig.

Voor problemen en of vragen over de kaarten, mislukte betalingen kun je ook terecht bij de service kantoren langs de snelweg te herkennen aan Punto Blu (blauwe stip).

Ter voorbereiding van je reis, kun je ook een totaaloverzicht uitprinten met de tarieven van tunnels en de belangrijkste wegen. Let op voor zowel Zwitserland als Oostenrijk is er een vignet nodig, week - 10 dagen - 2 maanden of jaarvignetten zijn er mogelijk. Deze zijn aan te schaffen bij de ANWB of aan de grens. 

Met de auto naar Le Marche

Als goede Nederlanders bepakt en bezakt op vakantie.... Op vakantie met de auto naar Le Marche betekent toch al snel een kleine 1500km vanaf Utrecht voordat je op de plaats van bestemming bent.

De meest bekende en kortste route is via Duitsland en Zwitserland ofwel de Gothardtunnel, zie ook de site van de ANWB http://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/zwitserland om te weten hoe druk het is bij de Gothardtunnel. Vanaf de Zwitserse grens rijdt u langs de Italiaanse meren richting Milaan.

Een alternatief kan zijn, als u niet langs de Gothardtunnel wil rijden, om via Duitsland en Oostenrijk ofwel de Brennerpas en Verona reizen. De ervaring leert dat dit in het hoogseizoen veel tijd bespaart!

Op de vraag, wat is een goede tussenstop.... wij doen vaak, op de bonnefooi toer, ofwel onderweg met hulp van booking.com en afhankelijk waar we zijn en of we al willen stoppen een hotel regelen. Een andere tip kan zijn, die Italiaanse meren liggen op ongeveer 1000km afstand en van te voren een hotel te reserveren.

Voor zowel vanuit Zwitserland als Oostenrijk komt u langs Modena als Bologna waarna u de borden Forli / Ancona ziet staan. Hou er rekening mee dat op zaterdag de A14 vanuit Bologna, Forli tot aan Rimini zeer druk kan zijn!

Nationaal Park Monti Sibillini

Liefhebbers van de natuur doen er tijdens hun vakantie in Le Marche goed aan het nationale park Monti Sibillini te bezoeken.

Dit natuurpark ligt in de Apennijnen en valt onder de regio’s Le Marche en Umbrië. Het is een prachtig gebied met ruige kalkstenen bergtoppen, dalen met geïsoleerde dorpjes en uitgestrekte velden. In het voorjaar bloeien er volop klaprozen, korenbloemen en nog veel meer bloemen, waardoor het landschap op een schilderij lijkt. De tijd om te picknicken. Zandwegen verwijzen naar een periode waarin er plannen waren om van Monte Sibillini een skigebied te maken. Deze plannen van de overheid zijn, dankzij protesten van de lokale bewoners die de bouw van skiliften, restaurants en de komst van horden toeristen in de winter, niet zag zitten, niet doorgegaan. Er kan in de wintermaanden wel wat, maar slechts beperkt geskied worden. Gelukkig maar. Hierdoor is dit natuurpark nog steeds even schitterend en bijna zo ongerept als eeuwen geleden.

Een tocht door dit gebied maken is echt een aanrader. Er zijn weinig natuurgebieden die zo mooi zijn. Dit kan onder andere te voet. Er zijn verschillende wandelingen te maken door het gebied of onder begeleiding van een gids. Het is niet nodig om helemaal de toppen op te gaan. Al is het uitzicht vanaf daar spectaculair. Bij mooi weer is zelfs Monte Conero 70 km. verderop te zien. Ook een wandeling door de lager gelegen gebieden van dit prachtige stuk van Le Marche maakt dit tot een geweldige vakantie activiteit. Bent u niet zo’n wandelaar of heeft u zin in een stoere activiteit? Indien er sprake is van een groep dan kan ik u in contact brengen met iemand die hier activiteiten organiseert en begeleidt.

In de dorpjes die vooral in de dalen liggen zijn heerlijke delicatessen verkrijgbaar zoals gerechten met truffel, lekkere salami of pecorino. Of gewoon om even rond te kijken, want hier lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Voor liefhebbers van cultuur of vakantiegangers die meer over het gebied willen weten, zijn verschillende musea in het park te vinden. Hier wordt bijvoorbeeld verteld over de profeet die volgens de overlevering in een van de grotten in het natuurgebied woonde. Soms, heel soms, schijnt zijn stem nog te horen te zijn. Goed luisteren dus....

 

 

De kust en het strand van Le Marche

Een dagje strand hoort er zeker bij als je op vakantie naar Le Marche gaat. Het is er nooit belachelijk druk, je kunt de auto nog gewoon vlakbij het strand kwijt en de stranden zijn zo breed, dat je er nooit schouder aan schouder met de buren hoeft te liggen. Er zijn zowel stukken strand waar je vrij kunt gaan liggen, als delen die bij een strandtent horen en waar je bedjes kunt huren. Het grootste gedeelte van de stranden zijn van zand, alleen heel af en toe zijn er kiezels. Wat je voorkeur ook heeft, de kust van Le Marche is 175 kilometer lang dus je vindt altijd wel een stek naar wens.

De bekendste badplaatsen van Le Marche zijn van noord naar zuid: Gabicce Mare, Pesaro, Fano, Marotta, Senigallia, Ancona, Portocivitanova, Grottamare, San Benedetto del Tronto. In deze plaatsen vind je naast de ruime stranden, leuke boulevards, restaurants en barretjes. De natuurparken San Bartolo (net boven Pesaro) en Conero (bij Ancona) die ook aan de zee liggen, zijn zeker een bezoek waard. Ook 's avonds is er op de stranden van Le Marche van alles te beleven. Nou ja, niet voor hardcore party-animals. Maar wil je verse vis op het strand eten, lekker slenteren over de boulevard dan zit je in Le Marche goed.

Nog wel 2 kleine tips, vermijd op zondag wel het strand want dan is het in verhouding wel erg druk met de Italianen die er een dagje uit van maken en op maandag is er altijd beperkte verse vis beschikbaar omdat er op zondag niet gevist is.

Veiligheid is belangrijk voor Italianen, zeker als het om de kinderen gaat. Ze kunnen in elke situatie zo 100 dingen opnoemen die er mis zouden kunnen gaan. Er liggen dan ook niets voor niets prettig betonnen blokken in zee, waardoor er geen gevaarlijke stroming is, het pas ver van de kust diep wordt en het dus veilig zwemmen is. De stranden zelf zijn schoon en netjes. Vooral de stukken strand die bij een strandtent horen, worden dagelijks schoongemaakt. Ook de zee voor de kust van Le Marche is schoon. In bijna badplaatsen wappert de Bandiera Blu, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu ter plaatse in orde zijn. Ook het afgelopen jaar zijn er weer heel wat blauwe vlaggen uitgedeeld in Le Marche, zoals je kunt zien op de kaart, via de link: blauwe vlag.

 

 

Truffels

De truffel is niet weg te denken uit de keuken van Le Marche. Niet zo gek, want er worden elk jaar heel wat truffels gevonden in de heuvels en bossen van deze regio door officiële truffelzoekers èn de lokale bevolking. Een deel hiervan komt in ons land terecht, want Le Marche is de grootste exporteur van truffels in Europa. In het najaar komt het regelmatig voor dat een trotse vinder van truffel met een potje waarvan de bodem is gevuld met rijst een restaurant binnenloopt om de verse truffel te verkopen zoals we al vaak gezien hebben in het restaurant in Nidastore met inderdaad hele goede vleesgerechten met truffel!

Tip, kijk ook eens naar de kleine potjes met truffel boter of zout vermengd met truffel en hoeft helemaal niet duur te zijn (te goedkoop moet het ook niet zijn want dan is de kwaliteit helaas toch vaak ver te zoeken)

Koken met truffels
Pasta met verse truffel, truffeltapanade en zelfs pizza met truffelsnippers zijn in het najaar overal in Le Marche op de kaart te vinden. De smaak van truffel is nergens mee te vergelijken en al zeker niet te beschrijven. Of het lekker is... proeven is weten en bij voorkeur in Le Marche zelf want daar smaakt alles tenslotte het lekkerst.

Zwarte of witte truffels
Er bestaan drie soorten truffels die allemaal gegeten kunnen worden. Tussen half juni en eind oktober wordt de zomertruffel gevonden in Le Marche. Deze is zwart en heet daarom Tartufo Nero. In de periode tussen eind januari en begin april de Tartufo Bianchetto, de wintertruffel. Niet te verwarren met de Tartufo Bianco, de meeste exclusieve (en dus duurste...) truffel die ook in deze periode wordt gevonden. Deze laatste is het meest bijzonder en het sterkst van smaak. Een gram ervan is vaak al voldoende om een gerecht die specifieke truffelsmaak te geven. Gelukkig maar, want de prijs kan oplopen tot 4.000,- euro per kilo.

Truffels zoeken
Dat truffels behoorlijk duur zijn, komt doordat het behoorlijk arbeidsintensief is om ze te vinden en ze slechts een beperkte tijd te vinden zijn. De (professionele) truffelzoekers gaan hiervoor met speciaal getrainde honden - en soms varkens - de bossen in. Elke gevonden truffel - eigenlijk een soort ondergronds groeiend paddenstoel - wordt vervolgens voorzichtig met de hand uitgegraven. Hoe groter de truffel, hoe beter, want: hoe meer geld deze oplevert. Er worden regelmatig diverse truffel zoektochten georganiseerd, bij interesse stuur dan een mail en brengen wij u in contact met een betrouwbare gids.

Truffelmarkten
Bijna overal in het binnenland van Le Marche worden truffels gezocht en gevonden. De belangrijkste plaats als het gaat om truffels is Acqualagna, in het noorden van Le Marche. Hier wordt het eerste weekend van augustus het zomertruffelfeest gehouden. En in het laatste weekend van oktober en de eerste twee weekenden van november vindt hier de Nationale Fiera del Tartufo Bianco plaats. Een markt waar alles in het teken staat van de tartufi. Ook in het nabijgelegen plaatsen Piobbico en Pergola vinden rond deze tijd truffelmarkten plaats.

Vakantiehuizen
Er is geen betere plek om te verblijven tijdens de truffeltje in mooie vakantiehuizen (uiteraard ook in andere seizoenen zoals bij Il Lago en La Frattoria liggen in dit mooie gebied. Er zijn ook verschillende andere vakantiehuizen die niet ver van de truffelmarkten liggen ofwel gelieve het contactformulier voor een huis in te vullen of mail voor meer informatie.

De regio Le Marche (De Marken)

In Italië zeggen ze Le Marche en in Nederland en Duitsland wordt er meestal over De Marken gesproken. Wij geven de voorkeur aan de eerste, maar het mag uiteraard allebei op zijn Frans kan het dan weer niet..... Bovendien, welke naam je ook gebruikt voor deze Italiaanse regio, het blijft een belachelijk Noord-Europees en een on-Italiaans woord. En dat voor een juist zo'n authentiek stuk Italië.

Geschiedenis
De oorspronkelijke naam voor Le Marche - Piceni - klinkt een stuk italiaanser, maar deze verdween al rond het jaar 1000 toen de Germanen het gebied overnamen. Zij gaven de grensgebieden rond het Heilig Roomse Rijk - dat toen helemaal tot deze regio reikte - namen als Marca di Ancona, Marca di Fermo en Marca di Camerino. Marca komt van het Oud-Germaanse woord Marka dat markering of grens betekent. In de loop van de eeuwen zijn deze losse gebieden een regio geworden: Le Marche.

Hoe spreek je Le Marche uit.
In het Italiaans wordt ch uitgesproken als een k. Je zegt dus: de regio Le Marke. Zoals gezegd, van haar namen moet de regio het duidelijk niet hebben. Gelukkig is er genoeg dat Le Marche wel tot één van de mooiste, prettigste en vooral onbedorven regio van Italië maakt. Het echte Italië zou je bijna zeggen maar dan zonder Italiaanse naam.

Het nieuwe Toscane, het best bewaarde geheim van Italië... Allemaal manieren om Le Marche - ook wel De Marken genoemd - te omschrijven. We snappen de eerste vergelijking wel. Net als Toscane heeft Le Marche ook een prachtig heuvellandschap, een geweldige keuken en het echte 'dolce vita' gevoel. Maar wij zouden Le Marche liever als de 2.0 versie van Toscane omschrijven. Het is er veel minder toeristisch en dus authentieker, de stranden zijn van zand (zo veel fijner liggen) en een vakantie naar de Marken is een stuk gunstiger voor je banksaldo.

Ligging
De ligging van Le Marche is ideaal. In het midden van Italië, dus niet te ver rijden vanaf Nederland. Qua landschap heeft het alles; van bergen (de Apennijnen) waar geskied kan worden en de stranden aan de Adriatische zee. Daartussen liggen de heuvels die door het veranderen van de seizoenen en de landbouwactiviteiten steeds weer van kleur en structuur veranderen: een prachtig gezicht. Alle vijf de provincies waaruit Le Marche bestaat - Pesaro-Urbino, Ancona, Macerata, Fermo en Ascoli Piceno - hebben hun eigen charme. Reizen naar Le Marche met de auto is ongeveer 1500km vanaf Utrecht. Het kan ook sneller want Ryanair vliegt op Bologna en Ancona en ook Transavia heeft regelmatig goede aanbiedingen op Bologna. In Le Marche is je euro nog echt een daalder waard zie ook de link. Dit geldt zeker ook voor uit eten gaan, dat hier niet alleen niet duur is, maar vooral ook heel erg lekker is.

Wat is er te doen in Le Marche?
Druk is het daarom nooit in Le Marche. Ook niet in augustus als men in andere delen van Italië wel in de file naar het strand staat. In deze regio kun je nog genieten van rust. Behoefte aan drukte en gezelligheid? Ook dan is er voldoende te doen in Le Marche, zeker in de zomermaanden vinden er 's avonds regelmatig bijzondere evenementen plaats zoals de Jamboree in Senigallia of het jazzfestival van Fano. Ook is er altijd wel ergens een dorpsfeest. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in steden als Urbino, Urbania en Jesi en sportief bezig zijn, kan in de omgeving van Monte Conero of genieten aan de Conero riviera. Kortom, er is genoeg te zien en te doen. Le Marche is een bezoek meer dan waard!

Le Marche in het kort:
- oppervlakte: 9649 km2
- inwoners: 1.469.990
- hoofdstad: Ancona
- vliegveld: Ancona
- afstand vanuit Utrecht: 1500 km
- kustlijn: 175 kilometer

Obama op vakantie naar Le Marche?

Een leuke link: http://nos.nl/artikel/439228-obama-krijgt-truffel-van-ruim-1-kilo.html.  Dat zijn nog eens de betere cadeaus.... Leuk idee van de gemeente Acqualagna!

Zou het de interesse van de president gewekt hebben en loopt hij wellicht een keer incognito op de truffelmarkt?  Ciao Presidente!

Voordelig op vakantie naar Le Marche

De prachtige natuur, de mooie stranden, de glooiende heuvels, de aardige mensen, het lekkere eten; er zijn heel wat redenen om naar Le Marche te gaan. Eén reden wordt minder vaak genoemd - terwijl dit toch een groot pluspunt is, zeker in de huidige tijd - een vakantie in Le Marche is relatief goedkoop.

Het huren van een vakantiehuis of appartement ontloopt prijzen in andere gebieden niet enorm maar zijn nog niet zo extreem zoals in Toscane bijvoorbeeld. Maar de prijzen voor eten en drinken liggen in Le Marche beduidend lager dan in Nederland en de meeste andere vakantiegebieden. Uitgebreid dineren of lunchen in een restaurant met 4 personen kost zo'n € 80,-. Dan kun je eten wat je wilt en voor dat geld drink je er nog een heerlijk wijntje bij ook. Zie ook het blok eten & drinken voor een aantal favoriete restaurants. En een koffietje bestel je bij een barretje voor nog geen euro. Even een paar overheerlijke pizza's meenemen voor nog geen € 20,-! Genieten is in Le Marche dus niet duur. Boodschappen doen ook niet. Ook hier is het van belang de juiste supermarkt te kiezen. Zo is de Eurospin heel goedkoop (vergelijkbaar met de Lidl) en de Auchan en de Ipersimply vergelijkbaar met onze AH. Kleding, tassen en schoenen koopt worden zeer voordelig verkocht bij de outlets in het gebied (bijvoorbeeld Tod's of Santoni voor 50% minder dan in Nederland).

Reizen naar Le Marche kan tot slot ook heel voordelig. Ryanair vliegt vanaf Dusseldorf (Weeze) naar Ancona, waarbij een ticketprijs van 45,- per persoon geen uitzondering is. En ja, dat is een retour inclusief extra belasting etc. In het hoogseizoen moet u rekenen op minimaal € 100,- per persoon, retour all-in. Via Ryanair is het tevens voordelig om ook indien nodig de auto te huren bij Hertz. Vanwege andere aankomstdagen kan het ook handig zijn om naar Bologna te vliegen of Perugia met Ryanair met vaak vergelijkbare prijzen. Hoe eerder uw boekt, hoe voordeliger de ticketprijs over het algemeen. Een goede reden dus om nu alvast uw vakantie in het voor- en najaar of de zomer te plannen naar Le Marche. Niet alleen voordelig en dus goed voor de portemonnaie, maar ook goed voor een paar maanden voorpret!

Het weer in Le Marche

Het klimaat in Le Marche is erg aangenaam. In januari ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 3 en 9 graden, in april tussen de 9 en 16 graden en in de zomer tussen de 20 en - vooral in juli en augustus - 27 graden. Met een lekker zonnetje zit het het hele jaar door goed, want Le Marche behoort tot een van de regio's van Italie met gemiddeld de meeste zonuren en dat is in dit geval meer dan 2250 uren!

De meeste regen valt in de periode van november tot februari. Maar ook dan trekt het tussen de buien vaak open en is het direct weer aangenaam. Met kerst buiten lunchen met een strakblauwe lucht of heerlijke lange stranddagen... het kan! Kijk hier voor het actuele weer in Ancona, de hoofdstad van Le Marche.