Truffels

De truffel is niet weg te denken uit de keuken van Le Marche. Niet zo gek, want er worden elk jaar heel wat truffels gevonden in de heuvels en bossen van deze regio door officiële truffelzoekers èn de lokale bevolking. Een deel hiervan komt in ons land terecht, want Le Marche is de grootste exporteur van truffels in Europa. In het najaar komt het regelmatig voor dat een trotse vinder van truffel met een potje waarvan de bodem is gevuld met rijst een restaurant binnenloopt om de verse truffel te verkopen zoals we al vaak gezien hebben in het restaurant in Nidastore met inderdaad hele goede vleesgerechten met truffel!

Tip, kijk ook eens naar de kleine potjes met truffel boter of zout vermengd met truffel en hoeft helemaal niet duur te zijn (te goedkoop moet het ook niet zijn want dan is de kwaliteit helaas toch vaak ver te zoeken)

Koken met truffels
Pasta met verse truffel, truffeltapanade en zelfs pizza met truffelsnippers zijn in het najaar overal in Le Marche op de kaart te vinden. De smaak van truffel is nergens mee te vergelijken en al zeker niet te beschrijven. Of het lekker is… proeven is weten en bij voorkeur in Le Marche zelf want daar smaakt alles tenslotte het lekkerst.

Zwarte of witte truffels
Er bestaan drie soorten truffels die allemaal gegeten kunnen worden. Tussen half juni en eind oktober wordt de zomertruffel gevonden in Le Marche. Deze is zwart en heet daarom Tartufo Nero. In de periode tussen eind januari en begin april de Tartufo Bianchetto, de wintertruffel. Niet te verwarren met de Tartufo Bianco, de meeste exclusieve (en dus duurste…) truffel die ook in deze periode wordt gevonden. Deze laatste is het meest bijzonder en het sterkst van smaak. Een gram ervan is vaak al voldoende om een gerecht die specifieke truffelsmaak te geven. Gelukkig maar, want de prijs kan oplopen tot 4.000,- euro per kilo.

Truffels zoeken
Dat truffels behoorlijk duur zijn, komt doordat het behoorlijk arbeidsintensief is om ze te vinden en ze slechts een beperkte tijd te vinden zijn. De (professionele) truffelzoekers gaan hiervoor met speciaal getrainde honden – en soms varkens – de bossen in. Elke gevonden truffel – eigenlijk een soort ondergronds groeiend paddenstoel – wordt vervolgens voorzichtig met de hand uitgegraven. Hoe groter de truffel, hoe beter, want: hoe meer geld deze oplevert. Er worden regelmatig diverse truffel zoektochten georganiseerd, bij interesse stuur dan een mail en brengen wij u in contact met een betrouwbare gids.

Truffelmarkten
Bijna overal in het binnenland van Le Marche worden truffels gezocht en gevonden. De belangrijkste plaats als het gaat om truffels is Acqualagna, in het noorden van Le Marche. Hier wordt het eerste weekend van augustus het zomertruffelfeest gehouden. En in het laatste weekend van oktober en de eerste twee weekenden van november vindt hier de Nationale Fiera del Tartufo Bianco plaats. Een markt waar alles in het teken staat van de tartufi. Ook in het nabijgelegen plaatsen Piobbico en Pergola vinden rond deze tijd truffelmarkten plaats.

Vakantiehuizen
Er is geen betere plek om te verblijven tijdens de truffeltje in mooie vakantiehuizen (uiteraard ook in andere seizoenen zoals bij Il Lago en La Frattoria liggen in dit mooie gebied. Er zijn ook verschillende andere vakantiehuizen die niet ver van de truffelmarkten liggen ofwel gelieve het contactformulier voor een huis in te vullen of mail voor meer informatie.