Wijnen uit Le Marche

Italië produceert ruim 53 miljoen hectoliter wijn per jaar en daarmee is Italië één van de allergrootste wijnproducerende landen ter wereld. Ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt is afkomstig uit Italië en 30% van alle Europese wijnen komt uit dit land. Desondanks is slechts 8% van de wijnen, die door Nederlanders gedronken worden, Italiaans.

Maar ook voor de echte wijnliefhebber is Le Marche een paradijs. Van simpele boerenwijnen tot vini da meditazione, de topwijnen, het wordt er allemaal geproduceerd bij verschillende lokale wijnboeren. Wil je eens wat anders drinken dan de – altijd prima – vino della casa met bubbels (frizzante) of zonder (fermo), ga dan eens voor één van deze mooie, lokale wijnen.

Wit
Verdicchio is de trots van Le Marche en wordt gemaakt van de druif met dezelfde naam. Deze wijn doet het volgens echte kenners vooral goed bij een lekker visgerecht, maar wat ons betreft kan hij overal bij. Verdicchio staat tegenwoordig bekend in Italië als een van de beste witte wijnen. De twee DOC (de Italiaanse tegenhanger van de Franse Appellation Contrôlée) versies zijn: Verdicchio di Jesi en Verdicchio di Matelica. Andere DOC wijnen uit Le Marche zijn Bianchello del Metauro en Colli Pesaresi Bianco uit het noordelijke deel, Esino Bianco en Colli Maceratesi uit het midden van Le Marche en Falerio, Offida Pecorino en Passerina uit het zuiden.

Rood
Ook al staat Le Marche bekend om haar goede witte wijnen, er worden ook lekkere rode wijnen geproduceerd. Van het schiereiland Conero komt Rosso Conero, gemaakt van de Montepulciano druif. In Rosso Piceno en de nog betere Rosso Piceno Superiore uit het zuiden worden de Montepulciano and Sangiovese druif gemengd. Een lekker rode wijn met belletjes is Vernaccia di Serrapetrona, deze is er als zoete dessertwijn, maar er is ook een drogere secco variant. Mooie DOC wijnen zijn Sangiovese dei Colli Pesaresi uit de buurt van Pesaro, Esino Rosso en de unieke Lacrima di Morro d’Alba, allebei uit midden-Marche, Vernaccia di Pergola uit de Pesaro e Urbino regio en Colli Maceratesi Rosso uit de omgeving van Macerata.

Bijzondere wijn
Een apart geval is de kersenwijn viscoli die in Le Marche wordt geproduceerd. Bijzonder lekker en zeker de moeite waard om even te proeven!

Wijnhuis tips
Een echte aanrader voor alle wijnliefhebbers is wijnhuis Terracruda in Fratte Rosa of zie ook de website http://www.terracruda.it/en. Hier kun je heerlijke wijnen proeven en kopen. In de zomermaanden organiseren zij bovendien geweldige avonden waarbij er gedineerd wordt aan lange tafels tussen de wijnranken. Zeker even naartoe gaan als je in Le Marche bent. Een andere mooi wijnhuis is Fiorini gelegen in Barchi, zie voor meer informatie http://www.fioriniwines.it of in de omgeving van Jesi is het wijnhuis Moncaro gelegen, zie voor meer informatie http://www.moncaro.com/en/. Dit wijnhuis wint ook al jaren prijzen en wordt er in Nederland bij de Albert Heijn ook de goedkopere variant verkocht.

Als er andere interessante wijnhuizen worden gevonden, hoor ik heel graag de ervaring! Salute!