Over ons

Als je als buitenlander naar Italie gaat om een huis willen kopen, krijg je veelal alleen huizen te zien met de 3 D's (dept - divorce - death) en ook nog alleen huizen vaak van buitenlanders tenzij je op zoek gaat naar een ruïne.

In 2010 werd Il nostro sogno (onze droom) werkelijkheid in Le Marche ofwel wij vonden ons 2e (t)huis in Fratte Rosa. We waren klaar met de 3 D huizen en vooral wilden we huizen zien die te koop stonden vanuit italianen op het platteland. Laatste huis op de laatste dag van onze zoektocht in de herfstvakantie....
Vanuit Fratte Rosa reden we toen voor de 1e keer naar beneden in de regen de strada bianca af, op weg naar een casco huis. Over de weg van de buren (hoe zit het met recht van overpad vroegen we ons gelijk af, lekker Nederlands) en we stapten uit bij het huis, zakten weg in de klei, casco bleek een paar nieuw opgetrokken muren met de oude stenen hergebruikt... We keken elkaar aan, het werd droog, de heuvels gaven zoveel mogelijke mooie kleuren en zeiden; dit is het!

Fratte Rosa bekend om de terracotta had destijds 2 restaurants, 1 klein zaakje waar je koffie kon meenemen, paar levensmiddelenwinkels zoals de slager en de bakker... Anno 2023 zijn er aan toegevoegd een levendig gezellige koffie- ijsbar met terras, in de zomer een restaurant met heerlijke truffel hapjes en goede wijnen, zijn de levensmiddelenzaakjes er gelukkig ook nog net zoals de farmacie. En noem je terracotta, dan zeg je ook Fratte Rosa.

Nu ruim 12 jaar later is de liefde voor dit gebied alleen maar groter geworden. Ze noemen het ook wel, het nieuwe Toscane en dat snap ik! Geen massatoerisme, fantastische stranden zonder last te hebben van reservato, de pittoreske dorpjes met dat pleintje met die 5 oude mannen op een rij en ondertussen drink je de lekkerste espresso staand voor weinig, maar liefst 175km kuststrook en het binnenland is beschermd door de bergen, als je wilt kun je je geld uitgeven bij de de vele maar ook vele outlet stores, het Italiaanse eten in zijn meest pure vorm zoals ook het eten bedoeld is... of dat nu die pizza of pasta betreft maar vooral ook de meest fantastische truffelgerechten waar Le Marche bekend om staat en stiekem ook nog meer dan 2250 zonuren per jaar en vanaf Weeze in Duitsland je er met ruim 1 1/2 uur bent.....

In december 2015 nadat ons huis ook op deze site stond voor aan paar jaren kreeg ik de mogelijkheid om deze website over te nemen van een stel die ook dezelfde passie & liefde voor het land hebben. En nu jaren later vind ik het nog steeds leuk om mensen te kunnen helpen. Nee, ik ga hier niet mijn dagelijkse broodinvulling van maken, ik wil geen booking worden, ik vind het gewoon leuk om de eigenaren te helpen vooral ook de italianen want die hebben het best lastig in deze tijd en op een kleinschalige manier Nederlanders (maar in België wordt de site ook goed gevonden) deze mooiste regio van Italie te laten ervaren.

Ci vediamo!
Grazie e Saluti, Suzanne Stuurman

PS, nadat we eerder een rondreis door Italië hadden gemaakt, super leuke afwisselende plekjes gezien en geslapen in zowel noord als zuid, kwamen we vervolgens aan in ons huis in Fratte. Onze dochters (nu 9 en 18 jaar) gingen naar boven, koffer uitpakken, elk hun eigen kamer installeren, box aan en hoorden we zeggen; vakantie is nu echt begonnen.... we zijn trots en blij met ons familiehuis.