Vino e vino e vino

Wijn, altijd persoonlijk vind ik... wanneer is een wijn lekker? Of de wijn smaakt dat kan tenslotte ook liggen aan de omgeving waarin je verblijft, je gezelschap, je gemoedstoestand of bijvoorbeeld het weer...

2x per jaar importeren we altijd met veel plezier op basis van inschrijvingen heerlijke wijnen van het wijnhuis Fiorini in Barchi. Waarom deze want er zijn er velen... de prijs kwaliteit is gewoon goed, een bubbeltje kan altijd en deze is gewoon heel lekker, diverse smaken binnen diverse mogelijkheden voor zowel rood als wit.

Als je interesse hebt, stuur dan een mail naar info@lemarchevakantiehuizen.com en laat ik je graag weten wat de mogelijkheden zijn en stuur het bestelformulier dan naar je toe.

De w van Wijn staat ook in de A-Z lijst van Bij Suus in Le Marche dus hierbij beetje achtergrond informatie;

Italië produceert ruim 53 miljoen hectoliter wijn per jaar en daarmee is Italië één van de allergrootste wijn producerende landen ter wereld. Ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt is afkomstig uit Italië en 30% van alle Europese wijnen komt uit dit land. Desondanks is slechts 8% van de wijnen, die door Nederlanders gedronken worden, Italiaans.

Le Marche heeft meer dan 25.000 hectare wijngaarden. De jaarlijkse productie bedraagt meer Dan 1.800.000 hectoliters waarvan 60 % wit, 40% rood en daarvan 20 % DOC. Le Marche is het meest bekend om de witte Verdicchio wijn van de gelijknamige druif, zijn zeer herkenbaar aan de flessen in de vorm van een amfora. De wijn is heerlijk droog, scherpfris en fruitig met een beetje bittere afdronk.

Kenners beweren dat het de beste Italiaanse wijnen zijn om bij vis, schaal- en schelpdieren te serveren, maar ook de combinatie met wit vlees is prima. De bekendste is de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Bekende en goede rode wijnen zijn de de Rosso Piceno en de Rosso Conero.

Wit
Verdicchio is de trots van Le Marche en wordt gemaakt van de druif met dezelfde naam. Deze wijn doet het volgens echte kenners vooral goed bij een lekker visgerecht, maar wat ons betreft kan hij overal bij. Verdicchio staat tegenwoordig bekend in Italië als een van de beste witte wijnen. De twee DOC (de Italiaanse tegenhanger van de Franse Appellation Contrôlée) versies zijn: Verdicchio di Jesi en Verdicchio di Matelica. Andere DOC wijnen uit Le Marche zijn Bianchello del Metauro en Colli Pesaresi Bianco uit het noordelijke deel, Esino Bianco en Colli Maceratesi uit het midden van Le Marche en Falerio, Offida Pecorino en Passerina uit het zuiden.

Rood
Ook al staat Le Marche bekend om haar goede witte wijnen, er worden ook lekkere rode wijnen geproduceerd. Van het schiereiland Conero komt Rosso Conero, gemaakt van de Montepulciano druif. In Rosso Piceno en de nog betere Rosso Piceno Superiore uit het zuiden worden de Montepulciano and Sangiovese druif gemengd. Een lekker rode wijn met belletjes is Vernaccia di Serrapetrona, deze is er als zoete dessertwijn, maar er is ook een drogere secco variant. Mooie DOC wijnen zijn Sangiovese dei Colli Pesaresi uit de buurt van Pesaro, Esino Rosso en de unieke Lacrima di Morro d'Alba, allebei uit midden-Marche, Vernaccia di Pergola uit de Pesaro e Urbino regio en Colli Maceratesi Rosso uit de omgeving van Macerata.

Bijzondere wijn
Niet veel mensen kunnen zich verheugen op een glas zoete wijn. Toch kan een goede dessertwijn heerlijk zijn. Een aanrader is Vino e Visciole: vrij vertaald kersenwijn. Deze rode zoete wijn wordt gemaakt van sangiovese- en montepulcianodruiven die samen met kersen en extra suiker vergisten tot een bijzonder eindproduct. Dit heerlijke drankje wordt vooral in de herfst geschonken in restaurants, maar is het hele jaar door verkrijgbaar in de meeste delicatessenzaken

Wijnhuis tips
- Een aanrader voor alle wijnliefhebbers is wijnhuis Terracruda in Fratte Rosa of zie ook de website http://www.terracruda.it/en. Hier kun je heerlijke wijnen proeven en kopen. In de zomermaanden organiseren zij bovendien geweldige avonden waarbij er gedineerd wordt aan lange tafels tussen de wijnranken. Zeker even naartoe gaan als je in Le Marche bent.

- Een andere mooi wijnhuis is Fiorini gelegen in Barchi, zie voor meer informatie http://www.fioriniwines.itmet onze persoonlijke favoriet de Campioli een heerlijke frisse biologische witte wijn of voor in de winter de Bartis.

- of in de omgeving van Jesi is het wijnhuis Moncaro gelegen, zie voor meer informatie http://www.moncaro.com/en/. Dit wijnhuis wint ook al jaren prijzen en wordt er in Nederland bij de Albert Heijn ook de goedkopere variant verkocht. Via Adres Piandole, 7/a 60036 Montecarotto (AN).
In Ostra Vetere localita pongeli via Cona 30 is het wijnhuis Bucci gevestigd, is ook richting Jesi, een favoriete wijn van de voormalige president Obama 😉

- In Barbara op de Borgo Mazzini 35 is Azienda Santa Barbara gelegen, Tel. (0039) 071.9674249 of info@vinisantabarbara.it met de persoonlijke favoriete witte wijn Stefano Antonucci, Animale celeste (met een varken op het etiket) of de Le Vaglie

- Onderweg naar Jesi is ook een leuke cantina: Cantina Ma.Ri.Ca. in Belvedere Ostrense. (http://www.cantinamarica.it/index.php?lang=en) De Tosius Verdicchio dei castelli di Jesi Classico Superiore als goed bekend (€ 7,00)

- In het zuiden in de provincie Macerata is er het label Vernaccia di Serrapetrona, droge en zoete types. Serrapetrona DOC sinds 2004 wordt geproduceerd met Vernaccia-druiven.

- De plaats Matelica ook in de provincie Macerata staat bekend om Verdicchio, een wijn geproduceerd in de vallei tussen de berg San in het oosten en het Sibillini-gebergte. Het is een zeer goed gebied voor wijngaarden vanwege de blootstelling en de constante ventilatie.

- Andere interessante wijnhuizen gevonden? En hoor ik heel graag de ervaring! Salute!