Conero Riviera (kust)

Stel je voor: water dat blauwer is dan blauw, witte krijtrotsen, (kiezel)stranden en fijne restaurantjes. Zo ziet de kust rond de berg Monte Conero – ten zuiden van Ancona, de hoofdstad van Le Marche – eruit. Volgens het tijdschrift De smaak van Italië dan ook een van de mooiste plekken van Italië en dat klopt volledig! Een verblijf in de omgeving van de Monte Conero is dan ook echt en aanrader.

Omdat de kustweg van de riviera langs de berg Monte Conero loopt, zijn er twee mogelijkheden om de stranden te bereiken die lager liggen. De eerste is de auto parkeren en een gratis bus pakken die naar het strand gaat. De andere is via kronkelweggetjes met de auto afdalen en een parkeerplaats zoeken. Met name in augustus wil het nog wel eens druk zijn en is de laatste optie daarom niet de beste.

De verschillende dorpen die langs de kust liggen – Portonovo, Sirolo, Numana, Marcelli en Porto Recanati – zijn leuk om rond te lopen, op het strand te liggen of wat te eten. Sirolo is de meest aantrekkelijke met haar opgeknapte middeleeuwse centrum en met een plein dat als een balkon over zee hangt. Numana kan in het hoogseizoen redelijk druk zijn. Om hieraan te ontsnappen kun je per boot een van de kleine geïsoleerde inhammen/strandjes op zoeken. Er zijn verschillende havens waar je een bootje kunt huren of waar vandaan je je kunt laten brengen met de boot. Persoonlijke favoriet is de plaats PortoNovo waar je een boot kunt huren en ook heerlijk kunt dineren op het kiezelstrand ’s avonds bij restaurant Marcello’s!