De regio Le Marche (De Marken)

In Italië zeggen ze Le Marche en in Nederland en Duitsland wordt er meestal over De Marken gesproken. Wij geven de voorkeur aan de eerste, maar het mag uiteraard allebei op zijn Frans kan het dan weer niet….. Bovendien, welke naam je ook gebruikt voor deze Italiaanse regio, het blijft een belachelijk Noord-Europees en een on-Italiaans woord. En dat voor een juist zo’n authentiek stuk Italië.

Geschiedenis
De oorspronkelijke naam voor Le Marche – Piceni – klinkt een stuk italiaanser, maar deze verdween al rond het jaar 1000 toen de Germanen het gebied overnamen. Zij gaven de grensgebieden rond het Heilig Roomse Rijk – dat toen helemaal tot deze regio reikte – namen als Marca di Ancona, Marca di Fermo en Marca di Camerino. Marca komt van het Oud-Germaanse woord Marka dat markering of grens betekent. In de loop van de eeuwen zijn deze losse gebieden een regio geworden: Le Marche.

Hoe spreek je Le Marche uit.
In het Italiaans wordt ch uitgesproken als een k. Je zegt dus: de regio Le Marke. Zoals gezegd, van haar namen moet de regio het duidelijk niet hebben. Gelukkig is er genoeg dat Le Marche wel tot één van de mooiste, prettigste en vooral onbedorven regio van Italië maakt. Het echte Italië zou je bijna zeggen maar dan zonder Italiaanse naam.

Het nieuwe Toscane, het best bewaarde geheim van Italië… Allemaal manieren om Le Marche – ook wel De Marken genoemd – te omschrijven. We snappen de eerste vergelijking wel. Net als Toscane heeft Le Marche ook een prachtig heuvellandschap, een geweldige keuken en het echte ‘dolce vita’ gevoel. Maar wij zouden Le Marche liever als de 2.0 versie van Toscane omschrijven. Het is er veel minder toeristisch en dus authentieker, de stranden zijn van zand (zo veel fijner liggen) en een vakantie naar de Marken is een stuk gunstiger voor je banksaldo.

Ligging
De ligging van Le Marche is ideaal. In het midden van Italië, dus niet te ver rijden vanaf Nederland. Qua landschap heeft het alles; van bergen (de Apennijnen) waar geskied kan worden en de stranden aan de Adriatische zee. Daartussen liggen de heuvels die door het veranderen van de seizoenen en de landbouwactiviteiten steeds weer van kleur en structuur veranderen: een prachtig gezicht. Alle vijf de provincies waaruit Le Marche bestaat – Pesaro-Urbino, Ancona, Macerata, Fermo en Ascoli Piceno – hebben hun eigen charme. Reizen naar Le Marche met de auto is ongeveer 1500km vanaf Utrecht. Het kan ook sneller want Ryanair vliegt op Bologna en Ancona en ook Transavia heeft regelmatig goede aanbiedingen op Bologna. In Le Marche is je euro nog echt een daalder waard zie ook de link. Dit geldt zeker ook voor uit eten gaan, dat hier niet alleen niet duur is, maar vooral ook heel erg lekker is.

Wat is er te doen in Le Marche?
Druk is het daarom nooit in Le Marche. Ook niet in augustus als men in andere delen van Italië wel in de file naar het strand staat. In deze regio kun je nog genieten van rust. Behoefte aan drukte en gezelligheid? Ook dan is er voldoende te doen in Le Marche, zeker in de zomermaanden vinden er ’s avonds regelmatig bijzondere evenementen plaats zoals de Jamboree in Senigallia of het jazzfestival van Fano. Ook is er altijd wel ergens een dorpsfeest. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in steden als Urbino, Urbania en Jesi en sportief bezig zijn, kan in de omgeving van Monte Conero of genieten aan de Conero riviera. Kortom, er is genoeg te zien en te doen. Le Marche is een bezoek meer dan waard!

Le Marche in het kort:
– oppervlakte: 9649 km2
– inwoners: 1.469.990
– hoofdstad: Ancona
– vliegveld: Ancona
– afstand vanuit Utrecht: 1500 km
– kustlijn: 175 kilometer