Urbino

Urbino is een van de twee hoofdsteden van Pesaro-Urbino, de meeste noordelijke provincie van Le Marche. Naast Ascoli Piceno is Urbino bovendien de belangrijkste kunststad van de regio.

Kunst en cultuur
Het stadje is dan ook erg populair onder cultuur- en kunstliefhebbers. Het historische centrum van Urbino staat op de lijst van UNESCO werelderfgoederen. Het belangrijkste monument is het 15de-eeuwse Palazzo Ducale met zijn markante torens aan de voorzijde. In het gebouw huist ook het museum Galleria Nazionale delle Marche waar belangrijke werken te zien zijn van onder andere de Marchiaanse schilder Rafaël en Titiaan. De eerste is hier zelfs geboren en zijn geboortehuis is tegenwoordig te bezichtigen. Andere bezienswaardigheden in Urbino zijn Duomo di Urbino (hoofdkerk) en het Oratorio di S. Giovanni Battista, met daarin een goed bewaard gebleven en prachtige frescoschildering.

Voor jong en oud
Maar ook voor mensen die het gewoon leuk vinden om wat rond te lopen, is Urbino de moeite waard. De ommuurde stad ligt op een heuvel op 485 meter hoogte waardoor er prachtige vergezichten te zien zijn. Bovendien is Urbino zeker geen uitgeblust saai stadje. Dankzij de universiteit die er zit en de vele studenten die er daardoor in de stad wonen, is het er altijd levendig en gezellig druk met leuke barretjes en terrasjes voor een cafè of een ijsje.