De kust en het strand van Le Marche

Een dagje strand hoort er zeker bij als je op vakantie naar Le Marche gaat. Het is er nooit belachelijk druk, je kunt de auto nog gewoon vlakbij het strand kwijt en de stranden zijn zo breed, dat je er nooit schouder aan schouder met de buren hoeft te liggen. Er zijn zowel stukken strand waar je vrij kunt gaan liggen, als delen die bij een strandtent horen en waar je bedjes kunt huren. Het grootste gedeelte van de stranden zijn van zand, alleen heel af en toe zijn er kiezels. Wat je voorkeur ook heeft, de kust van Le Marche is 175 kilometer lang dus je vindt altijd wel een stek naar wens.

De bekendste badplaatsen van Le Marche zijn van noord naar zuid: Gabicce Mare, Pesaro, Fano, Marotta, Senigallia, Ancona, Portocivitanova, Grottamare, San Benedetto del Tronto. In deze plaatsen vind je naast de ruime stranden, leuke boulevards, restaurants en barretjes. De natuurparken San Bartolo (net boven Pesaro) en Conero (bij Ancona) die ook aan de zee liggen, zijn zeker een bezoek waard. Ook ’s avonds is er op de stranden van Le Marche van alles te beleven. Nou ja, niet voor hardcore party-animals. Maar wil je verse vis op het strand eten, lekker slenteren over de boulevard dan zit je in Le Marche¬†goed.

Nog wel 2 kleine tips, vermijd op zondag wel het strand want dan is het in verhouding wel erg druk met de Italianen die er een dagje uit van maken en op maandag is er altijd beperkte verse vis beschikbaar omdat er op zondag niet gevist is.

Veiligheid is belangrijk voor Italianen, zeker als het om de kinderen gaat. Ze kunnen in elke situatie zo 100 dingen opnoemen die er mis zouden kunnen gaan. Er liggen dan ook niets voor niets prettig betonnen blokken in zee, waardoor er geen gevaarlijke stroming is, het pas ver van de kust diep wordt en het dus veilig zwemmen is. De stranden zelf zijn schoon en netjes. Vooral de stukken strand die bij een strandtent horen, worden dagelijks schoongemaakt. Ook de zee voor de kust van Le Marche is schoon. In bijna badplaatsen wappert de Bandiera Blu, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu ter plaatse in orde zijn. Ook het afgelopen jaar zijn er weer heel wat blauwe vlaggen uitgedeeld in Le Marche, zoals je kunt zien op de kaart, via de link: blauwe vlag.