Macerata

Zo'n 40 kilometer zuidelijker gelegen van Ancona en 20 kilometer vanaf de kust ligt de mooie plaats Macerata in de provincie Macerata op ruim 300 meter hoogte. Het heeft een historisch centrum en een heerlijke plaats om door heen te slenteren, mooie kerken te bezichtigen, een kopje koffie te drinken, beetje te winkelen en te genieten van alle mooie oude gebouwen want er zijn vele monumenten te bezichtigen. Het bekendste monument is wel Sferisterio uit begin 19e eeuw, het openluchttheater. Het theater is dinsdag t.m. zondag geopend tussen 10 - 13uur en 15 - 18uur. In de maand juli staat het theater in het teken van de opera (Macerata is de 2e operastad van Italie) en kunnen er maar liefst 3000 mensen genieten van dit opera festival. Het centrum met piazza della Liberta is de plek waar alles gebeurt zoals waar de universiteit staat welke een van de oudste is van Italie (uit het jaar 1290). Het centrum is auto vrij maar er is een goede parkeergarage aan de rand van het centrum.

Vanuit de stad Macerata een dag strand willen doen in Le Marche, dan is Porto Recanati een mooie badplaats om te gaan bezoeken. Favoriete locatie in de omgeving van de stad Macerata is; Vakantiehuis Petriolo op nog geen 30 minuten rijden.

Genieten op het strand – La Tartana

Met de voetjes in het warme zand op het strand en ondertussen genieten van de heerlijkste visgerechten (of pasta voor de kinderen) en uitzicht op de zee en een koud wijntje in je hand als lunch.... Ons favoriete restaurant in Senigallia is en blijft La Tartana. Paar ideeën zijn de gefrituurde groente, pasa e vongole, tonijncarpaccio of de mosselen maar eigenlijk is alles heerlijk. Op zondag is reserveren wel wenselijk want dan weten de Italianen dit restaurant ook te vinden. En op maandag kan je beter niet komen want omdat er op zondag niet gevist wordt is er op maandag maar beperkte verse vis... Maar verder succes gegarandeerd en is het er tevens kindvriendelijk!

La Tartana Ristorante
Lungomare Marconi 60019 Senigallia (AN)  Telefono: (+39) 071.64391
latartanasenigallia@gmail.com

Winkelen in Le Marche

Waar kun je beter winkelen als in Italie?!?

Algemeen geldt dat zoals in heel Italie de winkels ‘s middags tussen ongeveer 12hr en 16hr gesloten zijn. Daarentegen zijn de winkels dan vaak wel weer tot ongeveer 23hr ‘s avonds geopend. Soms zijn er in kleine dorpen verrassend leuke winkeltjes te vinden met lokale lekkernijen of mooie schoenen.

Favoriete winkel- slenterplaatsen waar ook het culinaire goed te combineren valt met het bezoeken van de diverse leuke winkels; Fano, SenigalliaJesi. Zie ook outlets voor een overzicht van alle goede outletstores waar fabrieken van mooie merken rechtstreeks hun artikelen verkopen wat zeer veel kan schelen met de winkels zeker ten opzichte van Nederland.

Ascoli Piceno

Ascoli Piceno in de provincie Ascoli Piceno is een oude romeinse stad wat nog steeds zichtbaar is in de stad.... De stad ligt op een kleine 1 1/2 uur afstand zuidelijker ten op zichte van Ancona en op de grens met de regio Abruzzo. Ascoli Piceno is op ruim een half uur rijden vanaf de kust. Het hart van het oude centrum wordt gevormd door de Piazza del Popolo, een ware openluchtsalon met vele terrasjes en restaurants. Op vrijdag en zaterdagavond is in ditzelfde centrum het dan ook de kunst om een plek weten te bemachtigen op het terras van Meletti. Obers is strakke pakken en de lokale specialiteit serveren; anijslikeur met olive ascolane, of een heerlijke espresso met handgemaakte chocolade of de met rundvlees gevulde en gefrituurde olijven welke ook een specialiteit betreft.

 

Pergola

De plaats Pergola ligt in de provincie Pesaro-Urbino in het noorden van Le Marche en heeft ongeveer 8000 inwoners. Bekende plaatsen die in de omgeving liggen zijn; Cagli, Fossombrone, Fratte Rosa, San Lorenzo in Campo. Aan de rand van het centrum in het winkelcentrum op de Via Pappa Giovanni richting Sassoferato is de bekende makelaar Tombolesi gevestigd welke al menige Nederlander heeft geholpen aan een mooi vakantiehuis in Le Marche, zie ook http://www.tombolesi.it/nl/

Pergola heeft ook een klein en gezellig historisch centrum met de bekende bakker, bank en heerlijke slenterstraatjes met op zaterdagochtend de wekelijkse markt. Pergola is ook al meer bekend aan het worden vanwege de goede kwaliteit truffel die in deze omgeving gevonden wordt.

Fermo

Fermo gelegen in de provincie Fermo in het zuiden van Le Marche ligt op de 319 meter hoge heuvel Girofalco waarbij een mooie kathedraal op het hoogste punt ligt. Fermo heeft een mooi en oud middeleeuws centrum met leuke winkels en restaurants en is tevens prachtig gerestaureerd de afgelopen jaren.

De stranden van Fermo liggen op circa 8 km afstand; Lido di Fermo & Casabianca. Het strand van Porto San Giorgio (met blauwe vlag) beschikt over vele watersportfaciliteiten. Elke donderdagmiddag, berucht en beroemd, de kunst en rommelmarkt op Piazzo del Popolo in Fermo. En op 14 & 15 augustus is er altijd een bijzondere optocht met renaissance kostuums.

Grottamare

Grottamare is een badplaats welke noordelijker ten opzichte van San Benedetto del Tronto gelegen is in het zuiden van Le Marche. Grottamare is een kleine badplaats met mooie zandstranden met vele diverse soorten strandtenten.

Het is ook de geboorteplaats van de kunstenaar Pericle Fazzini van wie dan ook beelden door de gehele plaats te zien zijn. Tip, parkeer de auto op de grote parkeerplaats Via Palmaroli. Via de Via San Giovanni kom je op het centrale plein van de stad, Piazza Peretti met ook een mooi uitzicht op het zandstrand. Vanuit Grottamare is het de moeite waard om 12km landinwaarts te gaan naar Ripatransone, een belangrijke nederzetting vanuit de oudheid. En de grootste attractie, het smalste straatje van Italie, 43cm breed! Op heldere dagen ook een zeer mooi uitzicht mogelijk over de omgeving en de bergen!

Iets noordelijker is Cupra Marittima gelegen nog rustiger dan Grottamare en vooral goed voor gezinnen met kleine kinderen. In Cupra Marittima is ook Museo Piceno delle conchiglie gelegen op de Via Adriatica Nord, 240
63064  in Cupra Marittima om de allergrootste schelpenverzameling ter wereld te zien. Hier vind je namelijk meer dan 700.000 schelpen, koralen en cameeën, uit alle delen van de wereld. Alle dagen geopend vanaf 16hr.

Blauwe vlaggen

In bijna alle badplaatsen wappert de Bandiera Blu in Le Marche, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu ter plaatse in orde zijn. Elk jaar wordt deze toekenning die voor een jaar geldig is, bekend gemaakt in mei door de internationale FEE commissie welke stranden de blauwe vlag mogen laten wapperen.

Mooie voorbeelden waar de Bandiera Blu wappert is Senigallia, Sirolo, Numana, Porto San Giorgio maar eigenlijk zijn alle badplaatsen de moeite waard om te bezoeken.

Schitterende kathedraal – Loreto

Vanaf de snelweg na Ancona richting het zuiden in Le Marche zie je de kathedraal al heel statig rechts liggen op de heuvel in de plaats Loreto. Loreto is op zich geen hele grote plaats met ongeveer 14.000 inwoners maar is een bekende bedevaartsoord geworden want volgens de 15e eeuwse legende zou zich hier het huis bevinden waar Maria is geboren ook gewoond heeft. Het huis zou op het einde van de dertiende eeuw vanuit Nazareth door engelen verplaatst zijn. Het huis staat nu in de bedevaartkerk Basilica della Casa.

De kathedraal is zowel van buiten als van binnen zeer imposant of je nu iets met het katholieke geloof hebt of niet en is zeer de moeite waard om te gaan bezoeken.

Markten

Een markt in Italie, dat betekent vooral voor de Italianen een sociaal en gezellig samenzijn en ondertussen nog even de inkopen doen. Er zijn verschillende markten te vinden in verschillende plaatsen. Hierbij een aantal favorieten;

- Maandagochtend, Fossombrone, non-food/levensmiddelen/tassen etc (relatief grote markt)
- Woensdagochtend, Jesi
- Donderdagochtend, Senigallia
- Zaterdagochtend, Pergola, vooral levensmiddelen
- Zaterdagochtend, Fano bij de haven, de vismarkt van Le Marche
- Elke 2e zaterdag en zondagochtend van de maand, Fano centrum, antiekmarkt
- Elke 3e zondag van de maand, Pesaro, antiekmarkt
- Elke donderdagavond in juli en augustus in Fermo, antiekmarkt
- Laatste week mei en eerste week juni nationale antiekmarkt in Sarnano
- Laatste weekend van de maand (m.u.v. juni,juli, augustus) antiekmarkt Fossombrone