Fossombrone

Fossombrone ligt in de provincie Pesaro-Urbino in het noorden van Le Marche. Het stadje telt nog geen 10.000 inwoners, maar is zeker geen saaie plaats. Op en rond de hoofdstraat de ‘corso’ zijn veel leuke winkels, restaurants en barretjes te vinden. Op maandag is er een grote markt aan het begin van de hoofdstraat, waar van alles en nog wat te koop is.

De directe omgeving van Fossombrone is rijk aan historie en cultuur. Urbino (circa 10 min.) is de trekpleister en de trots van de regio. Deze oude, universiteitsstad is gesticht in de 3e eeuw voor Christus door de Romeinen en kent een rijke geschiedenis. Hierdoor is er veel te zien. Dwars door Fossombrone loopt de rivier Metauro. Iets stroomopwaarts ligt de kloof passo del Furlo, deze is ontstaan door een prehistorische aardbeving die de bergketen in tweeën deed splijten. De Romeinen gebruikten de Passo del Furlo als handelsroute, zodat zij niet de hoge bergen hoefden te trotseren. De Furlo is momenteel een natuurreservaat en een oase van rust.

Achter Fossombrone beginnen de Apennijnen en daar doorheen kronkelt de superstrada – Via Flaminia – richting Umbrië, via de stad Gubbio. Volg je deze weg vanuit Fossombrone richting de kust kom je uit bij de havenstad Fano. Vanuit Fano is de rest van de Adriatische kust te verkennen, waaronder Pesaro, Senigallia en tal van andere plaatsen die het bezoeken zeker waard zijn.