Summer Jamboree Senigallia

Een van de leukste feesten van Le Marche vindt begin augustus plaats in Senigallia. Het centrum van deze leuke stad aan de Adriatische kust wordt dan overgenomen door rock-a-billy's, Elvis look-a-likes en pin-up meisjes vanwege de jaarlijkse Summer Jamboree, een festival dat helemaal in het teken staat van de jaren '50. Overdag zijn er workshops te volgen, kun je naar de kapper voor een echte jaren '50 coupe of de vele old-timers bewonderen die er in de stad rondrijden (moderne auto's komen het centrum even niet in). 's Avonds zijn er overal optredens van bandjes en kan er gedanst worden. Ook op het strand tijdens een echte Hawaii-party. Dus haal je petticoat uit de kast, maak een vetkuif in je haar en laat de oude tijden herleven.

Activiteiten agenda Le Marche

Le Marche mag dan bekend staan om haar rust, er is toch een heleboel te beleven. Kleine religieuze ceremonies, sagre, palios, vuurwerk, truffel- of antiekmarkten en dorpsfeesten; er is bijna dagelijks - of in elk geval elk weekend - iets te doen in de regio. Niet alleen in de zomer als de Italianen zelf vakantie hebben, maar ook in andere delen van het jaar. We zullen regelmatig een overzicht van de festiviteiten op Facebook plaatsen. In de zomermaanden zelfs bijna dagelijks. 'Like' onze pagina en blijf zo op de hoogte van alles wat je tijdens je vakantie kunt doen en van de laatste nieuwtjes uit de regio.

Kerstmarkten

Ook in Le Marche zijn er leuke kerstmarkten, oftwel Mercatini di Natale. Ideaal om uw kerstinkopen te doen en alvast helemaal in de kerstsfeer te komen. In Fabriano is bijvoorbeeld zo'n markt in het 2e weekend van december. U vliegt die vrijdag van Dusseldorf Weeze zo naar Ancona en op maandag weer terug. En dat voor nog geen 50,- euro per persoon!
Meer kerstmarkten vindt u op http://www.marcheinfesta.it/.

December in Le Marche

Ook in Le Marche is december een gezellige en feestelijke maand. In elk dorp en stad branden er lichtjes in de straten, struikel je bijna over de mooi versierde kerstbomen en is er op bijna elke straathoek een kerststal te vinden. De grootste met levensgrote poppen en echte dieren. Ook kun je zomaar Babbo Natale – de Kerstman - tegen het lijf lopen. Op een van de vele sfeervolle kerstmarkten bijvoorbeeld. Hij legt op 24 december - kerstavond - cadeautjes voor de kinderen onder de kerstboom.

Buon Natale
In Italië wordt kerstavond gevierd door uitgebreid met elkaar te eten. Traditioneel een diner dat bestaat uit visgerechten. Ook bezoeken de meeste Italianen - zoals het goede Katholieken betaamt - deze avond de late Kerstmis in een van de vele kerken. Eerst kerstdag wordt er door de meeste mensen naar Urbi et Orbi gekeken op televisie, als Il Papa - de Paus - kerstwensen in alle talen uitspreekt. En wordt er natuurlijk opnieuw veel en lekker gegeten. Dit keer staat er vlees op het menu met uiteraard daarna Panettone. Tweede kerstdag kennen ze in Italië en dus ook in Le Marche niet echt. Maar winkels kunnen wel beperkt open zijn.

Capodanno
Eind december slachten veel mensen die op het platteland – la campagna – van Le Marche wonen traditioneel een vetgemest varken. Hier wordt op 31 december allerlei heerlijke vleeswaren van gemaakt, zoals salami en salsicce. Genoeg om het komende jaar mee door te komen. ’s Avonds wordt Capodanno – Oud en nieuw – gevierd. Weer met lekker eten en nu ook met bubbels. In de vorm van Prosecco natuurlijk. Het bekendste gerecht dat in Le Marche met Oud en nieuw veel wordt gegeten is Zampone con lenticchie. Gevulde varkenspoot met linzen. Dit gerecht wordt niet alleen gegeten omdat het goed smaakt, maar vooral ook omdat het geluk brengt voor het nieuwe jaar. De gevulde varkenspoot staat voor rijkdom en voorspoed en de linzen voor geld voor het geld dat hopelijk zal binnen rollen. Kijk hier voor het recept.

In december zijn niet alle vakantiehuizen beschikbaar om te kunnen huren maar een aantal ook wel en ideaal om te huren om samen met familie en vrienden te gaan genieten van deze mooie maand zoals vakantiehuis Francesco of vakantiehuis La Costanzo

La Befana – 6 januari

In heel Italië en dus ook in Le Marche is het 6 januari een feestdag voor de kinderen want dan vinden de Italiaanse kindjes cadeautjes in hun schoen of kous die gebracht zijn door de lelijke, oude maar vriendelijke heks La Befana. De kinderen zetten bij de schoorsteen mandarijnen en een glas wijn voor haar neer en wordt er uiteraard ook gezongen voor La Befana. De lieve kindertjes krijgen cadeautjes want de stoute kunnen rekenen op steenkool... Hoewel La Befana net als onze Sint in de loop der jaren milder is geworden. Dat deze heks op Drie Koningen langskomt is geen toeval. Volgens de legende had La Befana het na de geboorte van Jezus te druk om de Wijzen uit het oosten te ontvangen, toen ze bij haar huis stonden. Voor straf is ze nu eeuwig op zoek naar het kindje Jezus en laat ze in elk huis een cadeautje achter voor het geval hij daar is. Vinden de Italiaanse kindertjes helemaal niet erg....

Valentijnsdag

Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van Valentijnsdag. Zo zou Paus Gelasius I in 496 14 februari hebben uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. Valentinus zou als bisschop van Terni een huwelijk hebben gesloten tussen een Christen en een heiden. Deze voor die tijd gewaagde zet, maakte hem tot beschermheilige van de geliefden. Een andere uitleg is dat er een jonge Romeinse christen was, Valentino geheten, die vanwege zijn geloof de doodstraf kreeg op 14 februari 269. Hij zou die dag een afscheidsbriefje hebben geschreven aan de dochter van een medegevangene op wie hij verliefd was, ondertekent de woorden ‘del tuo Valentino’. Van jouw Valentijn, zoals nog steeds op kaarten wordt geschreven op de dag van de liefde.
Welk verhaal nou echt ten grondslag ligt aan Valentijnsdag; we zullen het nooit weten. Een ding is zeker; de dag van de liefde is ontstaan ‘nel paese dell’amore’: Italië. In het land van de liefde wordt Valentijnsdag nog altijd gevierd, ook in Le Marche. Door het sturen van anonieme kaarten of een romantisch etentje bijvoorbeeld. Wij kunnen het ons helemaal voorstellen; 14 februari in onze favoriete regio. Hand in hand door de straten van Urbino of Senigallia, wandelend langs het strand in Fano of San Benedetto del Tronto of een diner bij kaarslicht in een van de vele restaurants (al dan niet met Michelin-ster) met op de achtergrond Ramazzotti die zingt Ma che bello questo amore. Daar wordt toch iedereen romantisch van...

Buona Pasqua – Fijne Pasen

Liggen bij ons de paaseieren al ruim op tijd in de winkels, in Italië kan je er helemaal niet omheen als de paasdagen eraan komen. In de supermarkten in Le Marche en andere Italiaanse regio's zijn al weken voor het zover is, de grootste en mooiste chocolade-eieren te koop. Uiteraard draait Pasen in het katholieke Italië niet alleen om paaseieren, er wordt ook bij de religieuze betekenis van Pasen stil gestaan. Er vinden daarom in de periode voor Pasen regelmatig indrukwekkende processies plaats in dorpen en steden. En na Pasen worden zie je dat de folies van de hele grote chocolade eieren worden gebruikt als vogelverschrikkers, aan een stok wappert het dan nog vrolijk na....

Van Goede Vrijdag tot eerste Paasdag is het stil. De kerkklokken worden dan niet geluid om het lijden van Christus te symboliseren. Is de Eerste Paasdag aangebroken, dan gaan in Italië eerst de kerkdeuren open voor kerkdiensten die massaal bezocht worden en waarbij ter afsluiting iedereen naar huis gaat met een palmtakje die staat voor vrede en een jaar lang bewaard wordt. Daarna is het tijd voor gezelligheid. ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’ luidt het gezegde. Vrij vertaald; Kerst vier je met de familie, Pasen met wie je wilt en waar je wilt. Eerste Paasdag gaan veel Italianen daarom de deur uit voor een uitgebreide lunch in een restaurant met la famiglia of met vrienden. Tweede Paasdag wordt door veel Italianen gevierd met een picknick of barbecue op het platteland. De Paasdagen staan in Italië daarom niet alleen bekend om de gezelligheid, maar ook vanwege de verkeersdrukte. Le Marche uitgezonderd, want daar staat zelden een file. En dat is niet de enige reden om rond deze tijd op vakantie naar Le Marche te gaan en er Pasen te vieren; het is vaak mooi weer in deze periode en de glooiende heuvels, vragen om een Paas-picknick met heerlijk Italiaanse delicatessen of typische Paasgerechten, zoals Pizza di Pasqua.

 

1 mei: iedereen vrij!

‘De dag van de arbeid’, in Nederland vieren we dit al heel lang niet meer. In Italië en dus in Le Marche is dat heel anders en is het hier een feestdag. Hier zijn alle winkels en kantoren op de eerste dag van de maand mei gesloten en zorgen alle Italianen ervoor dat ze die dag leuke dingen op de agenda hebben staan. Supermarkten zijn vaak alleen nog in de ochtend geopend. Vooral picknicken, uitgebreid lunchen en naar het strand gaan zijn populaire activiteiten.

Sagre – feesten in Le Marche

In de maanden juni, juli, augustus en september zijn er bijna elk weekend wel een sagre in Italie. Dit geldt ook voor Le Marche. Deze feesten die plaatsvinden op dorpspleinen of net buiten het dorp, werden oorspronkelijk gehouden om de oogst te vieren. Tegenwoordig worden er allerlei redenen bedacht om deze feesten te houden. Of het nou gaat om ganzen, truffels, brodetto of druiven; er moet op gedronken worden en betekent dat een dorp volledig in het teken van een feest staat! Natuurlijk is de lokale bevolking aanwezig, maar ook toeristen zijn welkom om aan de lange tafels aan te schuiven mee te dansen. Ben je op vakantie in Le Marche, ga dan zeker kijken bij een dorp bij jou in de buurt. Een overzicht van alle sagre in Le Marche is op deze website: www.marcheinfesta.it.

Ferragosto

Op 15 augustus is het elk jaar feest in Le Marche. Het is dan Ferragosto, oftewel Maria Hemelvaart. Een van de belangrijkste katholieke feestdagen in Italië. Op deze dag wordt gevierd dat Maria naar de hemel is gegaan om verenigd te worden met Jezus. Het openbare leven ligt deze dag zo goed als stil. Er wordt niet gewerkt en winkels zijn veelal gesloten of zijn de supermarkten alleen in de ochtend geopend. Toch gebeurt er van alles. Zo vinden er in de verschillende dorpen feesten plaats, worden er in verschillende plaatsen processies gelopen met natuurlijk Maria in het middelpunt van de belangstelling en is er vuurwerk op het strand. Zoals altijd in Italië maakt lekker eten een belangrijk onderdeel uit van de feestvreugde. Er wordt op Ferragosto dan ook uitgebreid gegeten met de hele familie en/of vrienden; thuis of in een restaurant. Ofwel tijdig een restaurant reserveren is wel wenselijk. Of ga 's avonds een dorp of stad in om het feest mee te vieren. Buon Ferragosto!

En voor een andere avond is de tip om de film Pranzo di Ferragosto die is uitgekomen in 2008 te bekijken. Een heerlijke zomerse film die in Rome is opgenomen waarvan je helemaal in de 'Italiaanse sferen' komt.