Recept Brodetto – Vissoep uit Le Marche

Er worden vier soorten Brodetto gegeten in Le Marche. Welke is afhankelijk van waar je woont. Woon je in de omgeving van Ancona, dan maak je Brodetto all’Anconetana. Deze wordt altijd gemaakt van 13 soorten vis – deze symboliseren de apostelen -, olijfolie, tomatensaus, peterselie en azijn. Brodetto di Porto Recanati wordt gemaakt van een willekeurig aantal vis en schelpdieren met olijfolie, visstok, saffraan, gekruide vis, witte wijn en zwarte peper. Brodetto di San Benedetto is natuurlijk ook weer net even anders met uien, olijfolie, witte wijn, groene en rode pepers, natuurlijk vis en tot slot azijn en zwarte peper. En dan is er nog Brodetto al Fanese uit de omgeving van Fano). Van deze versie het hele recept. Zodat u niet hoeft te wachten tot uw vakantie naar Le Marche, maar vanavond nog deze heerlijke vissoep kunt eten.
Buon appetito!

Kijk hier voor nog meer lekkers uit Le Marche.

Brodetto al Fanese voor 6 personen

Ingrediƫnten
2 kilo Verse vis van het seizoen en schelpdieren (mosselen, vongole, krab, garnalen etc.)
Olijfolie
Wijnazijn
300 cl Visfond
Blikje tomatenpasta
1 Ui
2 Teentjes knoflook
Gemalen zwarte peper

Bereiding
Bak de fijn gesneden ui en knoflook in olijfolie. Als het zacht is geworden voeg dan de visstok toe, de tomatenpuree en wat zout. Voeg dan de vis toe in grove stukken. Brodetto is geen fijne soep, maar een maaltijdsoep waar je de garnalen in zijn geheel uithaalt om te pellen en grote stukken vis op je bord vindt. Houdt rekening met de tijd die elke vissoort nodig heeft om gaar te worden. Voeg dus eerst bijvoorbeeld de mosselen toe die lang moeten koken en pas op het laatst de vissoort die zo gaar is. Zit alle vis in de pan, breng de soep dan op smaak met veel zwarte peper en wat azijn. Laat de soep nog 10 minuten opstaan en klaar.

PS
Wat er overblijft wordt in Le Marche de volgende dag gegeten met rigatoni en op smaak gebracht met wat gemalen rode peper.
ALS er wat over blijft…