Pasta

Voor iedereen die wel eens wat anders wil eten dan spaghetti, lasagne en penne of benieuwd is hoe strozzapretti (priesterwurgers) aan zijn naam is gekomen, een overzicht met de bekendste Italiaanse pastasoorten. Sommige typisch voor Le Marche.

Pastasoorten
– Agnolotti; Kleine gevulde deegwaren (met vlees of groenten) in de vorm van een halve maan (vergelijkbaar met Mezzelune).
– Bucatini; Van “buco” dat hol betekent. Bucatini is een dikke vorm van spaghetti, met een gat in het midden. De geribbeld vorm heet bucatini rigati. Het bekendste gerecht met deze pastasoort is Bucatini alla’Matriciana, met een pittige saus van tomaten, pancetta, rode peper en geraspte Pecorino kaas.
– Cappelletti; Middelgrote, gevulde verse pasta.
– Cannelloni; Rechthoekige vellen pastadeeg die in een buis worden gerold met een vulling. Traditioneel kaas en spinazie. Hierna wordt de cannelloni bedekt met een saus van tomaat en bechamel en gebakken in de oven.
– Casarecce; Typische pasta uit Puglia, de naam, tegenwoordig ook veel gegeten in Le Marche. De naam betekent ’thuis-stijl’. Dit doordat de pasta zichtbaar ‘slordig’ met de hand is opgerold tot korte stevige slierten.
– Chitarra 
 of Chitarrine;  Letterlijk ‘gitaarsnaren’. Rechthoekige streng pasta, dunner dan spaghetti en plat, zoals linguine. Typische pasta van Le Marche.
– Fettuccine; Een van de meest populaire pasta vormen. Vergelijkbaar met tagliatelle.
– Fusilli; Pasta in lange of korte spiraalvorm. Elke regio geeft zijn eigen twist. Aan deze ‘kurketrekkers’.
– Garganelli; Vergelijkbaar met penne. Soms met ribbels.
– Gnocchi; Kleine deegballetjes gemaakt van bloem, griesmeel, aardappelen of zoete aardappelen. Kan gekookt of gebakken worden geserveerd. Altijd met saus.
– Linguine; Letterlijk “kleine tongen,”. Deze pasta is een smalle, platte versie van spaghetti. Een beetje zoals fettuccine maar dan smaller.
-Rigatoni; Korte, gegroefde buizen
– Mezzelune; Ofwel: halve manen”. Deze gevulde pasta wordt ook Agnolotti genoemd.
– Orecchiette; Letterlijk “oortjes” en die vorm heeft het ook. Deze pastasoort komt uit Puglia, maar wordt nu ook in andere regios van Italie gegeten.
– Passatelli; Korte, geribbelde, grove pastaslierten. Doorgaans te vinden in de provincie Pesaro-Urbino, het meest noordelijke deel van Le Marche) en Emilia Romagna.
– Pappardelle; Vergelijkbaar met tagliatelle en wordt in Le Marche gegeten met een vleessaus van haas of wild zwijn.
– Rigatoni; Pasta in de vorm van geribbelde, licht gebogen buizen met vierkante afgesneden uiteinden.
– Strozzapreti; Dikke,geribbelde buisvormige sliertenpasta. Het woord betekent letterlijk ‘priester wurgers’. Hier zijn verschillende verklaringen voor. Zo wordt er gezegd dat de gulzige priesters de pasta zo smakelijk vonden dat ze het naar binnen schrokten en zo stikten. Een ander verklaring is dat het vroeger in Italie gebruikelijk was dat priesters gratis mochten eten in restaurants en bij mensen thuis. Ze gaven ze dan eerst de dikke pasta in de hoop dat ze erin zouden stikken en niet meer toe zouden komen aan dure vis- of vleesgerechten.
– TortelliniKleine gevulde pastasoort. Deze wordt ook geserveerd in soepen, zoals in het klassieke gerecht, tortellini in brodo.

Tip, ga vooral in de hele grote supermarkten zoals de Ipersimply, Auchan of Carrefour eens langs het pasta schap, keuze te over en vaak ook lang houdbaar dus ook prima om mee terug te nemen naar Nederland