Grottamare

Grottamare is een badplaats welke noordelijker ten opzichte van San Benedetto del Tronto gelegen is in het zuiden van Le Marche. Grottamare is een kleine badplaats met mooie zandstranden met vele diverse soorten strandtenten.

Het is ook de geboorteplaats van de kunstenaar Pericle Fazzini van wie dan ook beelden door de gehele plaats te zien zijn. Tip, parkeer de auto op de grote parkeerplaats Via Palmaroli. Via de Via San Giovanni kom je op het centrale plein van de stad, Piazza Peretti met ook een mooi uitzicht op het zandstrand. Vanuit Grottamare is het de moeite waard om 12km landinwaarts te gaan naar Ripatransone, een belangrijke nederzetting vanuit de oudheid. En de grootste attractie, het smalste straatje van Italie, 43cm breed! Op heldere dagen ook een zeer mooi uitzicht mogelijk over de omgeving en de bergen!

Iets noordelijker is Cupra Marittima gelegen nog rustiger dan Grottamare en vooral goed voor gezinnen met kleine kinderen. In Cupra Marittima is ook Museo Piceno delle conchiglie gelegen op de Via Adriatica Nord, 240
63064  in Cupra Marittima om de allergrootste schelpenverzameling ter wereld te zien. Hier vind je namelijk meer dan 700.000 schelpen, koralen en cameeën, uit alle delen van de wereld. Alle dagen geopend vanaf 16hr.

Blauwe vlaggen

In bijna alle badplaatsen wappert de Bandiera Blu in Le Marche, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu ter plaatse in orde zijn. Elk jaar wordt deze toekenning die voor een jaar geldig is, bekend gemaakt in mei door de internationale FEE commissie welke stranden de blauwe vlag mogen laten wapperen.

Mooie voorbeelden waar de Bandiera Blu wappert is Senigallia, Sirolo, Numana, Porto San Giorgio maar eigenlijk zijn alle badplaatsen de moeite waard om te bezoeken.

De kust en het strand van Le Marche

Een dagje strand hoort er zeker bij als je op vakantie naar Le Marche gaat. Het is er nooit belachelijk druk, je kunt de auto nog gewoon vlakbij het strand kwijt en de stranden zijn zo breed, dat je er nooit schouder aan schouder met de buren hoeft te liggen. Er zijn zowel stukken strand waar je vrij kunt gaan liggen, als delen die bij een strandtent horen en waar je bedjes kunt huren. Het grootste gedeelte van de stranden zijn van zand, alleen heel af en toe zijn er kiezels. Wat je voorkeur ook heeft, de kust van Le Marche is 175 kilometer lang dus je vindt altijd wel een stek naar wens.

De bekendste badplaatsen van Le Marche zijn van noord naar zuid: Gabicce Mare, Pesaro, Fano, Marotta, Senigallia, Ancona, Portocivitanova, Grottamare, San Benedetto del Tronto. In deze plaatsen vind je naast de ruime stranden, leuke boulevards, restaurants en barretjes. De natuurparken San Bartolo (net boven Pesaro) en Conero (bij Ancona) die ook aan de zee liggen, zijn zeker een bezoek waard. Ook 's avonds is er op de stranden van Le Marche van alles te beleven. Nou ja, niet voor hardcore party-animals. Maar wil je verse vis op het strand eten, lekker slenteren over de boulevard dan zit je in Le Marche goed.

Nog wel 2 kleine tips, vermijd op zondag wel het strand want dan is het in verhouding wel erg druk met de Italianen die er een dagje uit van maken en op maandag is er altijd beperkte verse vis beschikbaar omdat er op zondag niet gevist is.

Veiligheid is belangrijk voor Italianen, zeker als het om de kinderen gaat. Ze kunnen in elke situatie zo 100 dingen opnoemen die er mis zouden kunnen gaan. Er liggen dan ook niets voor niets prettig betonnen blokken in zee, waardoor er geen gevaarlijke stroming is, het pas ver van de kust diep wordt en het dus veilig zwemmen is. De stranden zelf zijn schoon en netjes. Vooral de stukken strand die bij een strandtent horen, worden dagelijks schoongemaakt. Ook de zee voor de kust van Le Marche is schoon. In bijna badplaatsen wappert de Bandiera Blu, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu ter plaatse in orde zijn. Ook het afgelopen jaar zijn er weer heel wat blauwe vlaggen uitgedeeld in Le Marche, zoals je kunt zien op de kaart, via de link: blauwe vlag.

 

 

Kindvriendelijke vakantiehuizen Le Marche

Verschillende vakantiehuizen op deze website worden omschreven als kindvriendelijk maar wat betekent dat nu eigenlijk? Kindvriendelijk betekent dat het vakantiehuis of appartement geschikt is voor gezinnen met een of meerdere kinderen.

Criteria voor kindvriendelijkheid naast dat het vaak specifiek ook beschreven staat; bijvoorbeeld een klimtoestel of schommel aanwezig is of – praktischer - een slaapkamer op de begane grond of een opzetzwembad waar het trapje van te verwijderen is waardoor kinderen er niet in kunnen vallen (bijvoorbeeld bij La Scuola). Als er een kinderledikant en of kinderstoel aanwezig is, staat dit altijd vermeld in de beschrijving en of tabblad prijzen. Tevens wat vaak het geval is bij vakantiehuizen in eigendom van Nederlanders dat er extra speelgoed aanwezig is zoals Nederlandse spelletjes, dvd's of overige speelgoed zoals bij bijvoorbeeld Vakantiehuis MontevecchioQuaranta en Montefano.

Kindvriendelijk moet niet verward worden met babyproof of 100% veilig. Traphekjes en stopcontacten met kinderslot en dergelijke hebben deze vakantiehuizen over het algemeen niet. Is dit een enkele keer wel het geval dan staat dit specifiek vermeld in de omschrijving. Ook kunnen gezinnen met (kleine) kinderen er maar beter rekening mee houden dat Le Marche heuvelachtig is. Huur je een huis op het platteland, dan zullen er zowel in het huis als in de tuin vaak hoogteverschillen zijn. Sommige tuinen kunnen zelfs op sommige plekken behoorlijk steil aflopen (bv. Vakantiehuis Primavera). De tuin geheel omheinen is door de grootte van de percelen vaak niet mogelijk maar is soms wel het zwembad omheind (bv Vakantiehuis Montefano).

Kwestie van opletten en de kinderen uitleggen waar ze wel of niet kunnen komen. En gelukkig is er genoeg dat afleid, zoals het zoeken naar salamanders, balspelletjes en niet te vergeten het zwembad. Bovendien zijn er genoeg leuke uitstapjes om met de kinderen te maken in Le Marche.
Is het ondanks de beschrijving niet helemaal duidelijk waarom wij een vakantiehuis of appartement kindvriendelijk noemen of zijn er specifieke vragen en/of wensen, bel of mail dan gerust.

Mondavio

Op vakantie in de provincie Pesaro-Urbino of Ancona in Le Marche ? Ga dan zeker eens naar het mooie middeleeuwse stadje Mondavio toe, ongeveer 20 kilometer vanaf de kust. Niet alleen leuk om wat rond te lopen maar het is ook mogelijk om het imposante Roveresco kasteel te bezichtigen.

Bovendien is er een heerlijk restaurant Al Giardino als je voorbij het plein loopt aan je linkerhand. Hier kan buiten gegeten worden op een mooi pleintje met geweldig uitzicht over het dal. Het plein is afgeschermd en dus ook ideaal ook om met (kleine) kinderen te gaan eten. Op de hoek van het plein is tevens een leuke sieraden winkel gelegen. Begin / medio augustus vindt er altijd een groot middeleeuws feest plaats, zeer de moeite waard om te bezoeken, heeft ook wel dan de bijnaam van het Ridderdorp.

Medische hulp in Le Marche

Een hele praktische blog waarvan we hopen dat je niets aan de informatie hebt... Of beter gezegd nooit nodig hebt. Waar moet je naartoe als je een dokter nodig hebt in Le Marche.

Het medische systeem in Italie is anders dan bij ons in Nederland. Het is gebruikelijk om direct naar een specialist te gaan en daarom zijn er weinig huisartsen. Waar je als toerist terecht kon met je medische probleem, was daarom niet altijd even duidelijk. Vaak gingen mensen daarom maar naar de eerste hulp. Waar ze niet op nog meer werk zaten te wachten en je vaak de hele dag zoet was. Om vervolgens geholpen te worden door een onaardige strenge arts, want dit geldt voor de meeste artsen in Le Marche en ook de rest van het land; Wees gewaarschuwd...

Sinds 2013 is er een nieuw systeem ingevoerd voor toeristen die medische assistentie nodig hebben. Dit zou het makkelijker moeten maken om de juiste hulp te krijgen. Hiervoor is Le Marche in verschillende stukken opgedeeld  - zie hier de kaart - met elk een eigen telefoonnummer dat gebeld dient te worden voor het verkrijgen van een doorverwijzing en het maken van een afspraak bij de juiste arts of specialist. De verschillende websites van de medische regio's en dus ook de informatie is - lekker handig - in het Italiaans en lastig te vinden. Heb je medische hulp nodig, dan raden wij je aan te Googlen op 'Asur Zona' met het nummer van de regio waar je verblijft (zie kaart) en dan te kijken onder: 'Informazioni per gli Utenti'. Hier vind je het juiste telefoonnummer. De gemiddelde apotheek in Italie heeft een zeer uitgebreid assortiment medicijnen en zijn ook altijd zeer bereid om te helpen (te herkennen aan het witte bord met een groen kruis).

Kom je er niet uit of heeft het grote spoed, dan kun je toch het beste naar de Eerste Hulp van een (groot) ziekenhuis in de buurt gaan zoals PesaroFano, Pergola, Fermo of Ancona.

Maar het centrale alarmnummer in Italie is net zoals in Nederland 112. Schrik niet als er in het Italiaans wordt opgenomen, maar vertel rustig in het Engels wat er aan de hand is. De medewerkers spreken en verstaan zowel Engels als Italiaans. Verder bestaan er ook nog verschillende nationale alarmnummers:

113 Carabinieri - politie
114 Soccorso stradale - wegenwacht
115 Pompieri - brandweer
118 Ambulanza - ambulance

 

In het voorjaar of najaar naar het strand

Italianen staan bekend om hun hartelijkheid en praatgrage instelling. Een minder bekend trekje van dit leuke volk is dat ze behoorlijk behoudend zijn. Dat merk je onder andere aan de keuken die al sinds jaar en dag heerlijk is, maar waarin nauwelijks vernieuwing plaats vindt. Ook als het om vakantie gaat, zijn de meeste Italianen niet erg avontuurlijk ingesteld. De meeste families gaan elk jaar in de zomer naar dezelfde plaats hetzelfde vakantiehuis bij hetzelfde strand, waar ze op dezelfde plek weer ligbedjes en een parasol hebben gereserveerd. En elk jaar gaan de tupperware bakjes mee met watermeloen, pasta of spiedine om tussen de middag al zittend onder de parasol te eten. Als er al niet gegeten wordt in het pension of hotel. Ondertussen kent Le Marche wel ruim 175 km kuststrook met heerlijke badplaatsen om te verblijven zoals Fano, Senigallia, Conero kust, San Benedetto del Trento en nog veel meer!

Hoe dan ook gaat geen Italiaan de zon in tussen circa twaalf en drie. En na het eten mag er minstens twee uur niet gezwommen worden... Zeer ongezond! Net als van zwemmen in het voor- of najaar. Daar zijn ze de meeste Italianen van overtuigd. Terwijl onze kinderen graag de zee in gaan in de meivakantie in Le Marche, lopen de Italiaanse jongens en meisjes rond met een dikke jas aan en wordt er alleen gezwommen van juni tot medio september. Ook als het dertig graden is.... Het strandseizoen is tenslotte voorbij of nog niet begonnen en dus moet je je warm aankleden (uiteraard dan wel met een goede zonnebril die erbij past). Daar zijn alle Italianen het over eens. Laat die straneri maar ziek worden, zij weten wel beter.

Ondertussen denken wij Nederlanders wel eens, hoe kunnen de strandtenten leven van alleen de maanden juni, juli en augustus... In het voor en najaar zijn er wel strandtenten open maar minder bedjes beschikbaar of soms beperkte keuken. Dat het lekker weer is, is dan wel weer een feit!

 

Altijd op de hoogte…

Altijd op de hoogte willen zijn, meer weten over leuke weetjes van Italie en specifiek Le Marche of de nieuwste vakantiehuizen die beschikbaar zijn op de site zie ook https://www.facebook.com/LeMarcheVakantiehuizen ofwel 'Like' ons op Facebook