Spectaculaire kloof – De Gola di Furlo

Op ongeveer 15 kilometer afstand van Fossombrone is met dank aan de Romeinen deze tunnel uitgehakt in het rotsmassief wat nu betekent de Gola di Furlo, een diepe kloof in de rotsen. Deze diepe kloof in de rotsen waarin de rivier de Candigliano samenkomt met de rivier Metauro is een fantastische mooie plek. Het gebied is aangewezen als een staatsnatuurreservaat van maar liefst 3600 hectare en heeft dus een rijke flora en fauna zoals herten, wilde zwijnen, adelaars en de oehoe. De weg die gemaakt is door de romeinen destijds door de kloof is de Via Flaminia, de weg van Rome naar Rimini. In de bergen van deze kloof zijn vele uitstap mogelijkheden per mountainbike of de verschillende wandelroutes die er zijn met fantastische uitzichten maar dat spreekt voor zich. Picknicken, dat kan uiteraard overal! Verder is de Furlo een van de oudste truffelgebieden van Italië. In de nabijgelegen plaats Acqualagna worden jaarlijks diverse truffel festiviteiten georganiseerd.

Een tip is om te gaan eten in het restaurant Antico Furlo in Acqualagna (de plaats is vooral bekend vanwege de truffel). Het restaurant en ook hotel is volledig in de jaren '30. Het adres is, Via Furlo 60, Acqualagna of info@anticofurlo.it.

Een locatie die niet ver gelegen van de Furlo Kloof is, is agriturismo Allessandro met ook schitterende vergezichten op de groene heuvels en heerlijke frisse moderne appartementen.

Rustieke klooster – Fonte Avellana

Op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Pergola of een klein half uur vanaf Arcevia ligt dit mooie klooster. Op de schitterende weg door de groene heuvels zie je Eremo di Fonte Avellana al liggen op 680 meter met een sprookjesachtige uitstraling aan de voet van de Monte Catria. Dante, de grootste Italiaanse dichter, trok zich hier terug, waarna hij deze magische plek opvoerde in zijn Paradiso, dat deel uitmaakt van de Divina Commedia. Het klooster biedt nog steeds plek aan monniken die je ook rondom het klooster ziet. In de kloosterwinkel worden ook heerlijke producten verkocht die de monniken zelf produceren, zoals acaciahoning, kruidenthee en likeur. Er is ook een klein restaurant bij de abdij gelegen. Elke dag vinden er rondleidingen plaats van ongeveer een uur. Het is niet iets om met kleine kinderen te doen.

Het adres is: Via Fonte Avellana, 8 in Serra Sant'Abbondio

Blauwe vlaggen

In bijna alle badplaatsen wappert de Bandiera Blu in Le Marche, de blauwe vlag die aangeeft dat de kwaliteit en de zuiverheid van het zeewater en de zorg voor het milieu ter plaatse in orde zijn. Elk jaar wordt deze toekenning die voor een jaar geldig is, bekend gemaakt in mei door de internationale FEE commissie welke stranden de blauwe vlag mogen laten wapperen.

Mooie voorbeelden waar de Bandiera Blu wappert is Senigallia, Sirolo, Numana, Porto San Giorgio maar eigenlijk zijn alle badplaatsen de moeite waard om te bezoeken.

Schitterende kathedraal – Loreto

Vanaf de snelweg na Ancona richting het zuiden in Le Marche zie je de kathedraal al heel statig rechts liggen op de heuvel in de plaats Loreto. Loreto is op zich geen hele grote plaats met ongeveer 14.000 inwoners maar is een bekende bedevaartsoord geworden want volgens de 15e eeuwse legende zou zich hier het huis bevinden waar Maria is geboren ook gewoond heeft. Het huis zou op het einde van de dertiende eeuw vanuit Nazareth door engelen verplaatst zijn. Het huis staat nu in de bedevaartkerk Basilica della Casa.

De kathedraal is zowel van buiten als van binnen zeer imposant of je nu iets met het katholieke geloof hebt of niet en is zeer de moeite waard om te gaan bezoeken.

Nationaal Park Monti Sibillini

Liefhebbers van de natuur doen er tijdens hun vakantie in Le Marche goed aan het nationale park Monti Sibillini te bezoeken.

Dit natuurpark ligt in de Apennijnen en valt onder de regio’s Le Marche en Umbrië. Het is een prachtig gebied met ruige kalkstenen bergtoppen, dalen met geïsoleerde dorpjes en uitgestrekte velden. In het voorjaar bloeien er volop klaprozen, korenbloemen en nog veel meer bloemen, waardoor het landschap op een schilderij lijkt. De tijd om te picknicken. Zandwegen verwijzen naar een periode waarin er plannen waren om van Monte Sibillini een skigebied te maken. Deze plannen van de overheid zijn, dankzij protesten van de lokale bewoners die de bouw van skiliften, restaurants en de komst van horden toeristen in de winter, niet zag zitten, niet doorgegaan. Er kan in de wintermaanden wel wat, maar slechts beperkt geskied worden. Gelukkig maar. Hierdoor is dit natuurpark nog steeds even schitterend en bijna zo ongerept als eeuwen geleden.

Een tocht door dit gebied maken is echt een aanrader. Er zijn weinig natuurgebieden die zo mooi zijn. Dit kan onder andere te voet. Er zijn verschillende wandelingen te maken door het gebied of onder begeleiding van een gids. Het is niet nodig om helemaal de toppen op te gaan. Al is het uitzicht vanaf daar spectaculair. Bij mooi weer is zelfs Monte Conero 70 km. verderop te zien. Ook een wandeling door de lager gelegen gebieden van dit prachtige stuk van Le Marche maakt dit tot een geweldige vakantie activiteit. Bent u niet zo’n wandelaar of heeft u zin in een stoere activiteit? Indien er sprake is van een groep dan kan ik u in contact brengen met iemand die hier activiteiten organiseert en begeleidt.

In de dorpjes die vooral in de dalen liggen zijn heerlijke delicatessen verkrijgbaar zoals gerechten met truffel, lekkere salami of pecorino. Of gewoon om even rond te kijken, want hier lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Voor liefhebbers van cultuur of vakantiegangers die meer over het gebied willen weten, zijn verschillende musea in het park te vinden. Hier wordt bijvoorbeeld verteld over de profeet die volgens de overlevering in een van de grotten in het natuurgebied woonde. Soms, heel soms, schijnt zijn stem nog te horen te zijn. Goed luisteren dus....

 

 

Wintersport

Le Marche is bij de meeste mensen bekend als vakantieland waar het van april tot eind oktober genieten is van een - vaak - blauwe lucht en de zon. Toch is Le Marche in de wintermaanden ook een fantastische bestemming. Niet alleen omdat het er in de winter minstens zo prachtig is, maar ook omdat er in dan geskied kan worden op verschillende pistes in het Sibillini gebergte (hoogste berg 2500 m.). Kleinschaliger dan de skigebieden in de Alpen, maar daar staat tegenover dat er nooit rijen zijn voor de lift.

Ook kan er geskied worden op Monte Catria. Hier is een 10 km piste met een restaurant voor een lekker hapje en drankje. Ski's of snowboards zijn ter plaatse te huren. Het gebied is heel geschikt voor jonge en/of minder ervaren skiërs. Ideaal dus voor gezinnen met kleine kinderen. Meer informatie hierover zie ook; www.catriaski.it of op www.scimarche.it.

Grotten van Frasassi

De grotten van Frasassi (Grotte di Frasassi) is een groot ondergronds grottencomplex dat ligt in een natuurpark in de Italiaanse gemeente Genga (provincie Ancona).

Geschiedenis
De grotten zijn ontdekt door een boer op 28 juni 1948. Volgens de overlevering ging dat als volgt. Toen het lunchtijd was, legde hij een picknickkleed op de grond. Er wordt niet verteld wat hij ging eten, maar dat vullen we graag zelf in. Plotseling, nog voor hij was gaan zitten, verdween het kleed in de grond. Toen hij in het gat in, ontdekte hij het enorme grottenstelsel dat onder de oppervlakte verborgen zat. Het is in elk geval een mooi verhaal... Meer toegangen zijn gevonden in de jaren '50 en '60 door leden van de Italiaanse Alpinistenvereniging (Club Alpino Italiano) uit de naburige steden Jesi en Fabriano. In het begin van de jaren '70 zijn nog grote delen van het ondergrondse complex ontdekt. Het totale grottencomplex beslaat een afstand van 13 kilometer.

Bezoek aan de grotten van Frasassi
Vanaf september 1974 is een deel van de grotten voor bezoek opengesteld. Er is een 1,5 km lange route uitgezet over brede wandelpaden en ruime trappen. Sindsdien zijn de grotten uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attractie van de regio Le Marche. Sinds de openstelling hebben reeds meer dan 10 miljoen mensen de grotten bezocht. Niet zo gek, want het is prachtig. En lekker koel op warme dagen bovendien. De rondleidingen worden onder leiding van een gids gegeven in het Italiaans, Frans, Engels of Duits.

Summer Jamboree Senigallia

Een van de leukste feesten van Le Marche vindt begin augustus plaats in Senigallia. Het centrum van deze leuke stad aan de Adriatische kust wordt dan overgenomen door rock-a-billy's, Elvis look-a-likes en pin-up meisjes vanwege de jaarlijkse Summer Jamboree, een festival dat helemaal in het teken staat van de jaren '50. Overdag zijn er workshops te volgen, kun je naar de kapper voor een echte jaren '50 coupe of de vele old-timers bewonderen die er in de stad rondrijden (moderne auto's komen het centrum even niet in). 's Avonds zijn er overal optredens van bandjes en kan er gedanst worden. Ook op het strand tijdens een echte Hawaii-party. Dus haal je petticoat uit de kast, maak een vetkuif in je haar en laat de oude tijden herleven.

Activiteiten agenda Le Marche

Le Marche mag dan bekend staan om haar rust, er is toch een heleboel te beleven. Kleine religieuze ceremonies, sagre, palios, vuurwerk, truffel- of antiekmarkten en dorpsfeesten; er is bijna dagelijks - of in elk geval elk weekend - iets te doen in de regio. Niet alleen in de zomer als de Italianen zelf vakantie hebben, maar ook in andere delen van het jaar. We zullen regelmatig een overzicht van de festiviteiten op Facebook plaatsen. In de zomermaanden zelfs bijna dagelijks. 'Like' onze pagina en blijf zo op de hoogte van alles wat je tijdens je vakantie kunt doen en van de laatste nieuwtjes uit de regio.

Conero Riviera (kust)

Stel je voor: water dat blauwer is dan blauw, witte krijtrotsen, (kiezel)stranden en fijne restaurantjes. Zo ziet de kust rond de berg Monte Conero - ten zuiden van Ancona, de hoofdstad van Le Marche - eruit. Volgens het tijdschrift De smaak van Italië dan ook een van de mooiste plekken van Italië en dat klopt volledig! Een verblijf in de omgeving van de Monte Conero is dan ook echt en aanrader.

Omdat de kustweg van de riviera langs de berg Monte Conero loopt, zijn er twee mogelijkheden om de stranden te bereiken die lager liggen. De eerste is de auto parkeren en een gratis bus pakken die naar het strand gaat. De andere is via kronkelweggetjes met de auto afdalen en een parkeerplaats zoeken. Met name in augustus wil het nog wel eens druk zijn en is de laatste optie daarom niet de beste.

De verschillende dorpen die langs de kust liggen - Portonovo, Sirolo, Numana, Marcelli en Porto Recanati - zijn leuk om rond te lopen, op het strand te liggen of wat te eten. Sirolo is de meest aantrekkelijke met haar opgeknapte middeleeuwse centrum en met een plein dat als een balkon over zee hangt. Numana kan in het hoogseizoen redelijk druk zijn. Om hieraan te ontsnappen kun je per boot een van de kleine geïsoleerde inhammen/strandjes op zoeken. Er zijn verschillende havens waar je een bootje kunt huren of waar vandaan je je kunt laten brengen met de boot. Persoonlijke favoriet is de plaats PortoNovo waar je een boot kunt huren en ook heerlijk kunt dineren op het kiezelstrand 's avonds bij restaurant Marcello's!