Nationaal Park Monti Sibillini

Liefhebbers van de natuur doen er tijdens hun vakantie in Le Marche goed aan het nationale park Monti Sibillini te bezoeken.

Dit natuurpark ligt in de Apennijnen en valt onder de regio’s Le Marche en Umbrië. Het is een prachtig gebied met ruige kalkstenen bergtoppen, dalen met geïsoleerde dorpjes en uitgestrekte velden. In het voorjaar bloeien er volop klaprozen, korenbloemen en nog veel meer bloemen, waardoor het landschap op een schilderij lijkt. De tijd om te picknicken. Zandwegen verwijzen naar een periode waarin er plannen waren om van Monte Sibillini een skigebied te maken. Deze plannen van de overheid zijn, dankzij protesten van de lokale bewoners die de bouw van skiliften, restaurants en de komst van horden toeristen in de winter, niet zag zitten, niet doorgegaan. Er kan in de wintermaanden wel wat, maar slechts beperkt geskied worden. Gelukkig maar. Hierdoor is dit natuurpark nog steeds even schitterend en bijna zo ongerept als eeuwen geleden.

Een tocht door dit gebied maken is echt een aanrader. Er zijn weinig natuurgebieden die zo mooi zijn. Dit kan onder andere te voet. Er zijn verschillende wandelingen te maken door het gebied of onder begeleiding van een gids. Het is niet nodig om helemaal de toppen op te gaan. Al is het uitzicht vanaf daar spectaculair. Bij mooi weer is zelfs Monte Conero 70 km. verderop te zien. Ook een wandeling door de lager gelegen gebieden van dit prachtige stuk van Le Marche maakt dit tot een geweldige vakantie activiteit. Bent u niet zo’n wandelaar of heeft u zin in een stoere activiteit? Indien er sprake is van een groep dan kan ik u in contact brengen met iemand die hier activiteiten organiseert en begeleidt.

In de dorpjes die vooral in de dalen liggen zijn heerlijke delicatessen verkrijgbaar zoals gerechten met truffel, lekkere salami of pecorino. Of gewoon om even rond te kijken, want hier lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Voor liefhebbers van cultuur of vakantiegangers die meer over het gebied willen weten, zijn verschillende musea in het park te vinden. Hier wordt bijvoorbeeld verteld over de profeet die volgens de overlevering in een van de grotten in het natuurgebied woonde. Soms, heel soms, schijnt zijn stem nog te horen te zijn. Goed luisteren dus….