In het voorjaar of najaar naar het strand

Italianen staan bekend om hun hartelijkheid en praatgrage instelling. Een minder bekend trekje van dit leuke volk is dat ze behoorlijk behoudend zijn. Dat merk je onder andere aan de keuken die al sinds jaar en dag heerlijk is, maar waarin nauwelijks vernieuwing plaats vindt. Ook als het om vakantie gaat, zijn de meeste Italianen niet erg avontuurlijk ingesteld. De meeste families gaan elk jaar in de zomer naar dezelfde plaats hetzelfde vakantiehuis bij hetzelfde strand, waar ze op dezelfde plek weer ligbedjes en een parasol hebben gereserveerd. En elk jaar gaan de tupperware bakjes mee met watermeloen, pasta of spiedine om tussen de middag al zittend onder de parasol te eten. Als er al niet gegeten wordt in het pension of hotel. Ondertussen kent Le Marche wel ruim 175 km kuststrook met heerlijke badplaatsen om te verblijven zoals Fano, Senigallia, Conero kust, San Benedetto del Trento en nog veel meer!

Hoe dan ook gaat geen Italiaan de zon in tussen circa twaalf en drie. En na het eten mag er minstens twee uur niet gezwommen worden… Zeer ongezond! Net als van zwemmen in het voor- of najaar. Daar zijn ze de meeste Italianen van overtuigd. Terwijl onze kinderen graag de zee in gaan in de meivakantie in Le Marche, lopen de Italiaanse jongens en meisjes rond met een dikke jas aan en wordt er alleen gezwommen van juni tot medio september. Ook als het dertig graden is…. Het strandseizoen is tenslotte voorbij of nog niet begonnen en dus moet je je warm aankleden (uiteraard dan wel met een goede zonnebril die erbij past). Daar zijn alle Italianen het over eens. Laat die straneri maar ziek worden, zij weten wel beter.

Ondertussen denken wij Nederlanders wel eens, hoe kunnen de strandtenten leven van alleen de maanden juni, juli en augustus… In het voor en najaar zijn er wel strandtenten open maar minder bedjes beschikbaar of soms beperkte keuken. Dat het lekker weer is, is dan wel weer een feit!