Winkelen in Le Marche

Waar kun je beter winkelen als in Italie?!?

Algemeen geldt dat zoals in heel Italie de winkels ‘s middags tussen ongeveer 12hr en 16hr gesloten zijn. Daarentegen zijn de winkels dan vaak wel weer tot ongeveer 23hr ‘s avonds geopend. Soms zijn er in kleine dorpen verrassend leuke winkeltjes te vinden met lokale lekkernijen of mooie schoenen.

Favoriete winkel- slenterplaatsen waar ook het culinaire goed te combineren valt met het bezoeken van de diverse leuke winkels; Fano, SenigalliaJesi. Zie ook outlets voor een overzicht van alle goede outletstores waar fabrieken van mooie merken rechtstreeks hun artikelen verkopen wat zeer veel kan schelen met de winkels zeker ten opzichte van Nederland.

Fermo

Fermo gelegen in de provincie Fermo in het zuiden van Le Marche ligt op de 319 meter hoge heuvel Girofalco waarbij een mooie kathedraal op het hoogste punt ligt. Fermo heeft een mooi en oud middeleeuws centrum met leuke winkels en restaurants en is tevens prachtig gerestaureerd de afgelopen jaren.

De stranden van Fermo liggen op circa 8 km afstand; Lido di Fermo & Casabianca. Het strand van Porto San Giorgio (met blauwe vlag) beschikt over vele watersportfaciliteiten. Elke donderdagmiddag, berucht en beroemd, de kunst en rommelmarkt op Piazzo del Popolo in Fermo. En op 14 & 15 augustus is er altijd een bijzondere optocht met renaissance kostuums.

Italiaanse tassen

Ja, er zijn leermarkten in Florence maar ja dat is Toscane en veelal ook 'foute' producten die daar verkocht worden. Al jaren favoriet bij mij thuis.... Italiaanse stijl in het dagelijkse Nederlandse leven! Dit mooie bedrijf wordt ook al jaren gerund door een Nederlands stel die de liefde voor Italie en haar producten delen! Op zoek naar mooie materialen, kwalitatieve producten en de juiste fabriek die het met de hand kan maken, zij weten hun weg te vinden in het Italiaanse landschap!

Aan te raden bij wie op zoek is naar een mooi cadeau voor jezelf of voor iemand anders (en bij vandaag voor 16hr besteld, betekent de volgende dat je cadeau al wordt geleverd zonder verzendkosten). Het assortiment is ruim

Probeer & kijk zelf op italiaanse tassen en zie bijvoorbeeld de aktetas Amalfi voor een stijlvolle werkdag voor manlief of voor jezelf de reistas Ibiza voor een weekendje weg (oké, de naam doet Spaans aan maar het is echt Italiaans)

Markten

Een markt in Italie, dat betekent vooral voor de Italianen een sociaal en gezellig samenzijn en ondertussen nog even de inkopen doen. Er zijn verschillende markten te vinden in verschillende plaatsen. Hierbij een aantal favorieten;

- Maandagochtend, Fossombrone, non-food/levensmiddelen/tassen etc (relatief grote markt)
- Woensdagochtend, Jesi
- Donderdagochtend, Senigallia
- Zaterdagochtend, Pergola, vooral levensmiddelen
- Zaterdagochtend, Fano bij de haven, de vismarkt van Le Marche
- Elke 2e zaterdag en zondagochtend van de maand, Fano centrum, antiekmarkt
- Elke 3e zondag van de maand, Pesaro, antiekmarkt
- Elke donderdagavond in juli en augustus in Fermo, antiekmarkt
- Laatste week mei en eerste week juni nationale antiekmarkt in Sarnano
- Laatste weekend van de maand (m.u.v. juni,juli, augustus) antiekmarkt Fossombrone

Outlets

Italian style is a natural attitude; it is about a life of good taste. It doesn’t have to be expensive. Luxury is possible to buy; good taste is not”. Diego Della Valle, CEO, Tod’s.

De economie in Le Marche draaide vroeger om scheepsbouw, de productie van schoenen en de textielindustrie. Hoewel de meeste textielfabrieken inmiddels verdwenen zijn en hun heil hebben gezocht in lage lonen landen, zijn er van verschillende grote fashion merken nog fabrieken en/of outlets te vinden in deze regio.

Merkkleding
Er zijn verschillende exclusieve merken die in Le Marche hun kleding en/of accessoires aanbieden met flinke korting.

Een paar tips en scheelt de aankoop al gauw 40% met Nederland;

- Armani , Via Ottoni 7, Matelica
- Bikkemberg, Via L. Einaudi 62 (zona ind. Bellocchi di Fano) Fano
- Fornarina, de outlet in Civitanova, De winkel is vlakbij de Civitanova exit van de A14.
- Hugo Boss, shoes & accessories Italia, Contrada da Molinetto in Morrovalle
- Monte Urano is een dorp dat geheel in het teken staat van designer schoenen en in de zomermaanden is er elke avond een markt voor de echte schoenen verzamelaars.
- Pantofola d'oro, Het bedrijf Galluci staat voor schoeisel van kinderen van 0 tot 12, al ongeveer een halve eeuw. Viale 1° Maggio 53 MONTE URANO. Het ligt onder Civitanova Marche en boven de plaats Fermo.
- Prada outlet, exit Ancona Zuid (Sud) nemen op de A14 en de richting volgen van "Zona Industriale Baracolla-Ancona/Pesaro".  De outlet ligt verborgen achter het Q8 tankstation, net voor de grote Globo winkel.  De outlet is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 13 uur en van 2 tot 7 uur 's avonds.  Op zondag is de winkel open van 3 tot 7 uur.
- Samsonite, Koffers, tassen en portefeuilles van Samsonite. Tevens voeren ze andere merknamen: Mandarina Duck, Byblos, Marina Yachting, Diesel, Lancetti, Coccinelle, Pierre Cardin. Een perfecte shop voor reizigers.
Bespaar 30 - 50%. Snelweg A1, afslag Ancona Sud. Richting Osimo (ca. 7-8 km) Via Parini 3
- Santoni, classic men shoes Via Sonnino 7/9 Civitanova
- Tod’s Hogan Fay Outletstore. De outlet is vlakbij Civitanova Marche en Sant'Elpidio.  Voordat je het dorp Casette d'Ete inrijdt, sla je rechtsaf op de grote rotonde. Via Garibaldi 134, Sant'Elpidio a Mare. Mon - Fri, 4pm - 7.45pm and Sat 9.30am 12.30pm and 3.30pm 7pm. 
Della Valle Factory
- Unionmoda Outlet Center bij S. Ippolito (langs de snelweg van/richting Fano) biedt een breed assortiment voor alle leefdtijden van designers' collecties, overtollige voorraad, monsters en voorraden tegen prijzen met maximaal 70% korting op de oorspronkelijke retail prijs meer dan 2,500 vierkante meter. Hiernaast gelegen is de outletstore van Replay Jeans. Viale della Industrie s.n. S. Ippolito www.unionmoda.com. Elke dag geopend van 09:30 t0t 12:30 en van 16:00 uur tot 20hr. Op vrijdag en zaterdag geopend van 09:30 tot 20:hr.
- Zonnebrillen te Sirolo, Grote keuze aan zonnebrillen en monturen van grote merken. O.a. Calvin Klein, Armani, Gucci. In de zomermaanden ook geopend in het centrum van Sirolo.
Adres: via Urbani, dagelijks open van 18:00 tot 24:00

 

Fossombrone

Fossombrone ligt in de provincie Pesaro-Urbino in het noorden van Le Marche. Het stadje telt nog geen 10.000 inwoners, maar is zeker geen saaie plaats. Op en rond de hoofdstraat de 'corso' zijn veel leuke winkels, restaurants en barretjes te vinden. Op maandag is er een grote markt aan het begin van de hoofdstraat, waar van alles en nog wat te koop is.

De directe omgeving van Fossombrone is rijk aan historie en cultuur. Urbino (circa 10 min.) is de trekpleister en de trots van de regio. Deze oude, universiteitsstad is gesticht in de 3e eeuw voor Christus door de Romeinen en kent een rijke geschiedenis. Hierdoor is er veel te zien. Dwars door Fossombrone loopt de rivier Metauro. Iets stroomopwaarts ligt de kloof passo del Furlo, deze is ontstaan door een prehistorische aardbeving die de bergketen in tweeën deed splijten. De Romeinen gebruikten de Passo del Furlo als handelsroute, zodat zij niet de hoge bergen hoefden te trotseren. De Furlo is momenteel een natuurreservaat en een oase van rust.

Achter Fossombrone beginnen de Apennijnen en daar doorheen kronkelt de superstrada - Via Flaminia - richting Umbrië, via de stad Gubbio. Volg je deze weg vanuit Fossombrone richting de kust kom je uit bij de havenstad Fano. Vanuit Fano is de rest van de Adriatische kust te verkennen, waaronder Pesaro, Senigallia en tal van andere plaatsen die het bezoeken zeker waard zijn.

Antiekmarkten

Nee, het is geen Frankrijk met de bekende brocante maar ook liefhebbers van brocante en rommelmarkten kunnen in Le Marche hun hart ophalen. In meer dan 20 steden vindt er maandelijks een rommelmarkt plaats waar antiek, 'net-niet-antiek' (modernariato) en vaak ook echte rommel te te koop is. Niet alleen de diversiteit aan koopwaar is groot, dit geldt ook voor de verschillen in prijs. Van heel duur tot spotgoedkoop, het is er allemaal te vinden. Kijken en niet kopen kan natuurlijk ook. Deze markten - die vaak in het oude centrum plaatsvinden - zijn leuk genoeg om enkel wat rond te lopen of vanaf een terras gade te slaan. En heel lang te blijven zitten. Het is tenslotte vakantie...

De belangrijkste steden van Le Marche en hun antiekmarkt
Fano: elke tweede zaterdag en zondag van de maand
Pesaro: de derde zondag van de maand
Ascoli Piceno:derde zaterdag & zondag van de maand
Recanati: eerste zondag van de maand
Tolentino en Ancona: laatste zaterdag & zondag van de maand
Civitanova Marche: vierde zondag van de maand
Fermo: elke donderdagavond in juli en augustus
Sarnano: hier vindt elk jaar in de laatste week van mei en de eerste week van juni de nationale antiekmarkt plaats.

 

Kerstmarkten

Ook in Le Marche zijn er leuke kerstmarkten, oftwel Mercatini di Natale. Ideaal om uw kerstinkopen te doen en alvast helemaal in de kerstsfeer te komen. In Fabriano is bijvoorbeeld zo'n markt in het 2e weekend van december. U vliegt die vrijdag van Dusseldorf Weeze zo naar Ancona en op maandag weer terug. En dat voor nog geen 50,- euro per persoon!
Meer kerstmarkten vindt u op http://www.marcheinfesta.it/.

Altijd op de hoogte…

Altijd op de hoogte willen zijn, meer weten over leuke weetjes van Italie en specifiek Le Marche of de nieuwste vakantiehuizen die beschikbaar zijn op de site zie ook https://www.facebook.com/LeMarcheVakantiehuizen ofwel 'Like' ons op Facebook

Feestdagen

Dat Italianen van een feestje houden, blijkt wel uit de vele sagre ofwel dorpsfeesten die er worden georganiseerd. Dit geldt zeker ook voor de regio Le Marche. Naast de regionale feesten worden hier ook de nationale feestdagen gevierd die - het zal je niet verbazen - zijn gebaseerd op het Katholieke geloof. De feestelijkheden bestaan bijna altijd uit een bezoek aan de kerk en - misschien nog belangrijker - een uitgebreide maaltijd met 'la famiglia'. Daarnaast worden moderne, heidense feesten zoals Valentijnsdag (14 februari) en Halloween (31 oktober) met name bij de jonge Italianen steeds populairder. Voor dat laatste griezelfeest is Le Marche 'the place to be' met Corinaldo als griezelhoofdstad.

Op de nationale feestdagen zijn veelal de winkels & supermarkten gesloten. Sommige supermarkten zijn beperkt geopend alleen in de ochtend op nationale feestdagen die wij in Nederland niet vieren bijvoorbeeld 1 mei, 2 juni en 15 augustus.

De belangrijkste nationale feestdagen zijn:
- 1 januari:  Capodanno - Nieuwjaarsdag
- 6 januari: Epifania / Befana - Driekoningen
- maart/april: Pasqua - Eerste paasdag
- maart/april: Lunedì dell'Angelo / Pasquetta - Tweede paasdag
- 25 april: Giorno della Liberazione - Bevrijdingsdag
- 1 mei: Festa del Lavoro - Dag van de Arbeid
- 2 juni: Festa della Repubblica - Dag van de Republiek
- 15 augustus: Assunzione della Beata Vergine Maria / Ferragosto - Maria Hemelvaart
- 1 november: Ognissanti - Allerheiligen
- 8 december: Immacolata Concezione - Onbevlekte ontvangenis
- 25 december: Natale - Eerste kerstdag
- 26 december: Santo Stefano - Tweede kerstdag
- 31 december: San Silvestro - Oudjaar