Parco Monte Conero

Onder Ancona zijn de kalkstenen rotsen van de Monte Conero gelegen die uitlopen naar de kust; conero riviera. De hellingen van deze berg lopen tot in de Adriatische zee. Hier bevinden zich de mooiste stranden van Le Marche en misschien wel heel Italie. Om te beginnen die van Portonovo; een kleine inham aan the Conero Riviera. Het strand wordt hier in tweeen gedeeld door de Fortino Napoleonico, een fort gebouwd in 1808 door een Italiaanse onderkoning van Napoleon, dat nu gebruikt wordt als hotel. Nog zuidelijker liggen de twee belangrijkste stranddorpen: Sirolo en Numana.
Tussen bovengenoemde kustplaatsen ligt het hoogste punt van de Monte Conero: Badia San Pietro. In de 12e eeuw een Benedictijnse kluizenaarsplaats, nu ook een hotel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Maar niet alleen de kust van Conero is de moeite waard. Het hele gebied is benoemd tot nationaal natuurpark en dat is niet voor niets: het is er erg mooi. Bovendien zijn er verschillende activiteiten te doen zoals wandelen, mountainbiken en hanggliden. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij het Consorzio del Parco del Conero in Sirolo.
Ook het achterland van Conero is een gebied om goed te kunnen verblijven.Dit is het gebied waar de Verdicchio wijn verbouwt wordt en waar veel mooie middeleeuwse plaatsen liggen, zoals Jesi en Osimo.