Marotta

Marotta is een kleine badplaats welke ligt tussen de grotere plaatsen Fano en Senegalia. De plaats is pas in de jaren ’50 ontstaan, toen er huizen werden gebouwd voor mensen uit het binnenland van Le Marche, die zich wilden vestigen aan de kust. Ondanks dat het stadje geen oud historisch centrum heeft, is het wel een gezellige badplaats. Er zijn veel leuke restaurants te vinden, zowel op de boulevard (Bora Bora & Boy) als aan het strand zelf. Parkeren kan lastig zijn in het hoogseizoen omdat dit eigenlijk alleen aan de boulevard kan. Persoonlijke favoriet blijft de strandtent Molokai, in Marotta richting het noorden rijden. Een kleine kaart maar prima eten, fijne cocktails en mooi stukje strand en worden er regelmatig leuke muziekavonden gehouden.

Op zoek naar een goed (vis) restaurant in Marotta;
– Ristorante Elgatt een goed aanrader voor vis aan de Lungomare C. Colombo 11
– Ristorante California aan de Lungomare C. Colombo 39 angolo Via Spontini 2 
– Goede pizza’s zijn te krijgen Ristorante Boy Restaurant Boy Viale Cristoforo Colombo 73
– Ristorante Bora Bora op de Viale Colombo 98 is ook altijd goed

La Tratta is ook de regionale naam voor een oude vistechniek die al terug te vinden is in afbeeldingen uit de oudheid, zoals Egyptische muurschilderingen en Grieks aardewerk. In Marotta gebruikten de oorspronkelijke bewoners van deze tegenwoordige badplaats in Le Marche, namelijk vissers, deze techniek ook. Vrouwen en kinderen hielpen mee met het uitgooien van de netten bij het opkomen van de maan en gingen net als de mannen pas naar huis als de zon weer op kwam. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar mensen die deze techniek beheersen. Elk jaar geven zij een demonstratie op de stranden van Marotta. De vangst wordt daarna bij maanlicht op het strand gegeten door de toeschouwers. Een bijzonder avond waarbij de lokale bevolking van Marotta, vissers en toeristen samen kunnen genieten van dit bijzondere spektakel en niet te vergeten overheerlijke vis. Kijk voor meer informatie op www.LaTratta.it.

Marotta heeft een goede verbinding naar de snelweg (A14) die naar grotere plaatsen in het noorden (FanoPesaro) of zuiden (Ancona, Ascoli Piceno) leidt. Via de provinciale weg naar het binnenland en zijn er interessante en leuke plaatsen te bezoeken als Mondavio (10 min.), Corinaldo (15 min.) en San Lorenzo in Campo (25 min.) te bezoeken.