December in Le Marche

Ook in Le Marche is december een gezellige en feestelijke maand. In elk dorp en stad branden er lichtjes in de straten, struikel je bijna over de mooi versierde kerstbomen en is er op bijna elke straathoek een kerststal te vinden. De grootste met levensgrote poppen en echte dieren. Ook kun je zomaar Babbo Natale – de Kerstman – tegen het lijf lopen. Op een van de vele sfeervolle kerstmarkten bijvoorbeeld. Hij legt op 24 december – kerstavond – cadeautjes voor de kinderen onder de kerstboom.

Buon Natale
In Italië wordt kerstavond gevierd door uitgebreid met elkaar te eten. Traditioneel een diner dat bestaat uit visgerechten. Ook bezoeken de meeste Italianen – zoals het goede Katholieken betaamt – deze avond de late Kerstmis in een van de vele kerken. Eerst kerstdag wordt er door de meeste mensen naar Urbi et Orbi gekeken op televisie, als Il Papa – de Paus – kerstwensen in alle talen uitspreekt. En wordt er natuurlijk opnieuw veel en lekker gegeten. Dit keer staat er vlees op het menu met uiteraard daarna Panettone. Tweede kerstdag kennen ze in Italië en dus ook in Le Marche niet echt. Maar winkels kunnen wel beperkt open zijn.

Capodanno
Eind december slachten veel mensen die op het platteland – la campagna – van Le Marche wonen traditioneel een vetgemest varken. Hier wordt op 31 december allerlei heerlijke vleeswaren van gemaakt, zoals salami en salsicce. Genoeg om het komende jaar mee door te komen. ’s Avonds wordt Capodanno – Oud en nieuw – gevierd. Weer met lekker eten en nu ook met bubbels. In de vorm van Prosecco natuurlijk. Het bekendste gerecht dat in Le Marche met Oud en nieuw veel wordt gegeten is Zampone con lenticchie. Gevulde varkenspoot met linzen. Dit gerecht wordt niet alleen gegeten omdat het goed smaakt, maar vooral ook omdat het geluk brengt voor het nieuwe jaar. De gevulde varkenspoot staat voor rijkdom en voorspoed en de linzen voor geld voor het geld dat hopelijk zal binnen rollen. Kijk hier voor het recept.

In december zijn niet alle vakantiehuizen beschikbaar om te kunnen huren maar een aantal ook wel en ideaal om te huren om samen met familie en vrienden te gaan genieten van deze mooie maand zoals vakantiehuis Francesco of vakantiehuis La Costanzo