Met de trein in Le Marche

Het openbaar vervoer met de trein is in Italie goed geregeld. Er is een treinverbinding van noord naar zuid die door de regio Le Marche loopt, dat betekent ook dat door alle kustplaatsen een rails loopt.... Vanaf het treinstation in Fabriano, in het binnenland van Le Marche, is het bijvoorbeeld ook maar slechts 2 uur met de trein (Trenitalia is de Italiaanse NS) naar Rome. Erg leuk om te doen! Bij dit station is ook een grote parkeerplaats waar je prima de auto kunt neerzetten. Voor meer informatie over de verbindingen zie hier, van te voren reserveren is wel wenselijk/handig. De prijs is afhankelijk welke type trein en welke klasse je wil nemen en de afstand uiteraard.

Vanuit Milaan - Bologna gaat is er een goede treinverbinding naar Rimini - Fano - Senigallia - Ancona - Civitanova - Porto San Giorgo Fermo. Om vervolgens met het openbaar vervoer het binnenland in te gaan is wel wat meer een kleine uitdaging en is het helaas wat minder goed overzichtelijk om van te voren te regelen.

 

 

 

 

Tol in Italie

In Italie moet je voor de grote snelwegen tol betalen ofwel de weg van Milaan-Bologna-Ancona betekent ongeveer 30 euro aan tol te betalen. Er zijn 3 soorten mogelijkheden bij de tolpoorten; Telepass - Carte - Contant.

De snelste manier is om een Telepass te bestellen in Nederland waarbij je het kastje op de voorruit plakt en rij je als een echte Italiaan door de poorten heen met de minst lange rijen. Wij doen dit al jaren en het is werkelijk ideaal. Wel even op tijd regelen via tolltickets.com (zie ook link bij het woord Telepass).

Andere optie is de Carte ofwel een creditcard (check wel het creditcard logo of deze er bij staat) of een Viacard wat een betaalkaart is in Italie en verkrijgbaar is bij de servicestations langs de snelweg en veelal bij de Tabacchi (te herkennen aan een T in een dorp waar tabak wordt verkocht). De laatste en meest tijdrovende optie is de contant betalen optie middels een automaat of een hokje waar daadwerkelijk een persoon aanwezig.

Voor problemen en of vragen over de kaarten, mislukte betalingen kun je ook terecht bij de service kantoren langs de snelweg te herkennen aan Punto Blu (blauwe stip).

Ter voorbereiding van je reis, kun je ook een totaaloverzicht uitprinten met de tarieven van tunnels en de belangrijkste wegen. Let op voor zowel Zwitserland als Oostenrijk is er een vignet nodig, week - 10 dagen - 2 maanden of jaarvignetten zijn er mogelijk. Deze zijn aan te schaffen bij de ANWB of aan de grens. 

Met de auto naar Le Marche

Als goede Nederlanders bepakt en bezakt op vakantie.... Op vakantie met de auto naar Le Marche betekent toch al snel een kleine 1500km vanaf Utrecht voordat je op de plaats van bestemming bent.

De meest bekende en kortste route is via Duitsland en Zwitserland ofwel de Gothardtunnel, zie ook de site van de ANWB http://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/zwitserland om te weten hoe druk het is bij de Gothardtunnel. Vanaf de Zwitserse grens rijdt u langs de Italiaanse meren richting Milaan.

Een alternatief kan zijn, als u niet langs de Gothardtunnel wil rijden, om via Duitsland en Oostenrijk ofwel de Brennerpas en Verona reizen. De ervaring leert dat dit in het hoogseizoen veel tijd bespaart!

Op de vraag, wat is een goede tussenstop.... wij doen vaak, op de bonnefooi toer, ofwel onderweg met hulp van booking.com en afhankelijk waar we zijn en of we al willen stoppen een hotel regelen. Een andere tip kan zijn, die Italiaanse meren liggen op ongeveer 1000km afstand en van te voren een hotel te reserveren.

Voor zowel vanuit Zwitserland als Oostenrijk komt u langs Modena als Bologna waarna u de borden Forli / Ancona ziet staan. Hou er rekening mee dat op zaterdag de A14 vanuit Bologna, Forli tot aan Rimini zeer druk kan zijn!

Met het vliegtuig op vakantie

Geen zin om met de auto naar Le Marche te rijden tijdens de vakantie? Tegenwoordig vlieg je voor hele redelijke prijzen naar Le Marche en geldt nog steeds hoe eerder hoe beter.

Ryanair
De goedkoopste vluchten naar Le Marche zijn te vinden op www.ryanair.com (vanaf vliegveld Weeze/Dusseldorf, net over de grens bij Nijmegen of vanaf Brussel/Charleroi) naar Ancona of Bologna. Een enkele keer kost een ticket slechts een paar euro maar meestal moet je rekenen op een bedrag van 50 - 100 euro per persoon. Ryanair vliegt op vrijdag & maandag naar en van Ancona. Helaas hanteert vliegt Ryanair pas vanaf 1 april en tot eind oktober en of half november. Een weekendje Italie betekent vanaf Weeze 's middags vliegen op vrijdag en op maandagmiddag weer terugvliegen. Hou er wel rekening mee dat je voor alles extra moet betalen (lees, stoelen reserveren, extra bagage mee maar zijn babyartikelen altijd nog gratis.)

Transavia
Ook Transavia heeft tegenwoordig vaak mooie aanbiedingen van Eindhoven naar Bologna wat handig kan zijn als je op andere dagen dan vrijdag en of maandag wil vliegen. Transavia is net iets comfortabeler dan bij de echte low-budget vliegmaatschappijen en bovendien zijn de vertrek- en aankomsttijden prettiger maar vaak prijziger dan Ryanair. Vanuit Bologna naar Ancona moet er rekening gehouden met minimaal 2 uur reistijd met de auto. Zie ook www.transavia.com

Vanaf Schiphol
In de zomermaanden is het soms ook mogelijk om voor een redelijk bedrag vanuit Amsterdam (www.schiphol.nl) naar Bologna te vliegen en in de zomermaanden met een zogenaamde campingvlucht naar Rimini of Forli. Al blijft vertrekken vanaf Schiphol een stuk prijziger dan vanuit Weeze of Eindhoven.

Auto huren
Aangezien het openbaar vervoer in Le Marche niet erg goed ontwikkeld is, is het raadzaam een auto te huren. Als er tickets worden geboekt bij Ryanair kan er ook gelijk via Hertz ook een auto worden gehuurd. Enerzijds om te voorkomen dat er geen auto beschikbaar is bij aankomst maar ook bij Hertz zijn altijd goede prijzen vanwege de samenwerking met Ryanair en kwalitatief vaak betere auto's. Even googlen op autohuur vergelijken Ancona airport kan natuurlijk ook altijd. Binnen Italie is er ook een goede treinverbinding mogelijk indien je bijvoorbeeld vanuit Milaan of Bologna komt maar dan dient er alsnog een auto wel gehuurd gaan worden want het openbaar vervoer met de bus is zeer beperkt. Toch liever de eigen auto mee  maar geen zin in de lange rit..... dan is de autoslaaptrein misschien een optie.

 

 

Autoslaaptrein

Een idee kan zijn om wel de auto tot de beschikking te hebben maar te lang te willen rijden, zie ook anders https://lemarchevakantiehuizen.com/informatie/met-de-auto-naar-le-marche/ dan is de autoslaaptrein een alternatief. Er zijn twee mogelijkheden of op te stappen in 's Hertogenbosch naar  Alessandria en is het ongeveer nog zo'n 3 uur rijden naar Le Marche. Een andere route is op te stappen in Dusseldorf en rijdt de trein tot Verona. Het is niet heel goedkoop en hou er rekening mee om dit tijdig te reserveren. Meer informatie is te vinden op http://www.treinreiswinkel.nl/treinreizen/italie/autotrein

Altijd op de hoogte…

Altijd op de hoogte willen zijn, meer weten over leuke weetjes van Italie en specifiek Le Marche of de nieuwste vakantiehuizen die beschikbaar zijn op de site zie ook https://www.facebook.com/LeMarcheVakantiehuizen ofwel 'Like' ons op Facebook