Wild op het menu

Ook al mag er in Le Marche officieel alleen gejaagd worden vanaf oktober tot begin van het nieuwe jaar, ook buiten deze periode zie je regelmatig mannen in camouflagekleding met hun honden door de velden of bossen lopen. Op zoek naar een everzwijn of hert waar moeder de vrouw straks een heerlijke ragù voor bij de pasta mee kan maken of een ander smakelijk gerecht.

Echte jagers
De echte Marchigiaanse man houdt ervan om zelf voor het vlees op zijn bord te zorgen. Herten (cervi) en evertszwijnen (cinghiale) zijn favoriet. Al laat menig jager een haas of fazant niet aan zich voorbij gaan. Het vlees wordt – lekker traditioneel – door de mannen gevangen en in stukken verdeeld en de bereiding gebeurt over het algemeen door de vrouwen. Elk op haar eigen manier; met ‘geheime’ ingrediënten die van moeder op dochter overgaan en echt niet worden gedeeld. Elke familie vindt haar eigen recept niet voor niets véél beter dan die van de buren en elke vrouw die van haar beter dan die van de buurvrouw. Bij navraag bij onze buren in Italie over hoe en wat krijgen we een grote glimlach en een knipoog en moeten we er vooral van genieten.

Gerechten met wild
Lekker zijn de home-made wildgerechten zeker. Ook het wild dat in het najaar in de restaurants op de kaart staat, is heerlijk.  Pasta met een ragu van everzwijn, hertenvlees uit de oven; smakelijk en eerlijk vlees. Het zal niet alleen niet zo goed smaken door de bereidingswijze en die geheime ingrediënten, maar ook omdat de dieren eerst een heerlijk leven hebben gehad in de prachtige natuur van Le Marche.

P.S hoe heerlijk het soms ook is om de vrije natuur te gaan wandelen let op in het voorjaar want dan hebben de everzwijnen jongen gekregen en dan zijn ze minder vriendelijk en zijn ze agressiever.