Tol in Italie

In Italie moet je voor de grote snelwegen tol betalen ofwel de weg van Milaan-Bologna-Ancona betekent ongeveer 30 euro aan tol te betalen. Er zijn 3 soorten mogelijkheden bij de tolpoorten; Telepass – Carte – Contant.

De snelste manier is om een Telepass te bestellen in Nederland waarbij je het kastje op de voorruit plakt en rij je als een echte Italiaan door de poorten heen met de minst lange rijen. Wij doen dit al jaren en het is werkelijk ideaal. Wel even op tijd regelen via tolltickets.com (zie ook link bij het woord Telepass).

Andere optie is de Carte ofwel een creditcard (check wel het creditcard logo of deze er bij staat) of een Viacard wat een betaalkaart is in Italie en verkrijgbaar is bij de servicestations langs de snelweg en veelal bij de Tabacchi (te herkennen aan een T in een dorp waar tabak wordt verkocht). De laatste en meest tijdrovende optie is de contant betalen optie middels een automaat of een hokje waar daadwerkelijk een persoon aanwezig.

Voor problemen en of vragen over de kaarten, mislukte betalingen kun je ook terecht bij de service kantoren langs de snelweg te herkennen aan Punto Blu (blauwe stip).

Ter voorbereiding van je reis, kun je ook een totaaloverzicht uitprinten met de tarieven van tunnels en de belangrijkste wegen. Let op voor zowel Zwitserland als Oostenrijk is er een vignet nodig, week – 10 dagen – 2 maanden of jaarvignetten zijn er mogelijk. Deze zijn aan te schaffen bij de ANWB of aan de grens.