Recept Pizza di Pasqua

Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit geen recept voor een soort pizza. Pizza di Pasqua – ook bekend als Torta di Pasqua en Crescia di Pasqua – lijkt meer op een panettone, de Italiaanse cake die met Kerst wordt gegeten. Er is een hartige versie van deze Paas-lekkernij met Pecorino Romano (typische kaas uit Le Marche) en Parmigiano Reggiano en een zoete versie die bereid wordt met suiker, kaneel, citroenschil en twee soorten drank.

Hier het recept voor de zoete versie. Een die door veel families (lees: vrouwen) in Le Marche, maar ook andere regio’s in midden Italië zoals Umbrie en Lazio elke Pasen weer met liefde en toewijding wordt bereid. Leuk en lekker om te maken voor om met de Paasdagen. Het vinden van de juiste producten is wel een uitdaging buiten Italië. Dat begint al bij basisstuk een, de hoge bakvorm. Deze zal in de winkel lastig te vinden zijn. Maar Google: ‘panetonne bakvorm’ en het komt goed. Ook de likeur die in het oorspronkelijke recept hoort, Alchermes, is zo goed als onvindbaar buiten de laars. Een prima vervanger is een kersenlikeur, zoals Sangue Morlacco (niet te verwarren met kersenwijn uit Le Marche.) Niet alleen de smaak van het drankje is belangrijk maar ook de kleur die de binnenkant van de cake een mooie roze kleur geeft. Heb je alles verzameld, dan is het maken van de cake voor iedereen prima te doen.

Ingrediënten
– Boter om bakvorm in te vetten
– Halve kop warm water (100 – 110 graden)
– 3 theelepels actieve gist
– 4 eieren op kamertemperatuur
– halve kop basterdsuiker
– kwart kop melk (vol of halfvol)
– 4 theelepels kersenlikeur
– 3 theelepels rum (helder en ongeparfumeerd)
– 2 theelepels boter, gesmolten en afgekoeld tot kamertemperatuur
– snufje kaneel
– citroenschil
– snufje zout
– 5,5 kopje gewone bloem (en een beetje om het aanrecht te bestuiven)

Bereiding
– Vet het bakblik in.
– Knip bakpapier op maak en leg dit op de bodem van het bakblik.
– Los in een kommetje de gist op in het warme water en zet dit even weg.
– Doe de eieren in een grote kom en sla ze los met de elektrische mixer.
– Voeg de suiker toe en klopt dit tot een egaal mengsel.
– Voeg aan de gist; melk, kersenlikeur, rum, gesmolten boter en mix dit goed door elkaar.
– Voeg kaneel en citroenschil toe en mix nog kort.
– Doe deegkneders op het mixapparaat en kneed de mix door terwijl je kopje voor kopje de bloem toevoegt. Voeg halverwege zout toe.
– Kneed door tot je een soepel, plakkerig deeg hebt.
– Haal de deeg uit de kom en kneed deze op het aanrecht door met je handen. Zo wordt het deeg luchtiger en zal het beter rijzen.
– Doe de deeg in de vorm(en) en leg een vochtige theedoek over de bovenzijde. Zet de vorm in een warme, tochtvrije ruimte en laat het deeg 2 tot 3 uur rijzen. Je weet dat het deeg klaar is als je er met je er op duwt en de deuk die je hebt gemaakt, terugveert en niet meer zichtbaar is.
– Bak de Pizza Pasqua circa 40 graden op 180 graden tot het gaar is (check met houten prikker) and goudbruin van kleur.

Buona Pasqua!