Medische hulp in Le Marche

Een hele praktische blog waarvan we hopen dat je niets aan de informatie hebt… Of beter gezegd nooit nodig hebt. Waar moet je naartoe als je een dokter nodig hebt in Le Marche.

Het medische systeem in Italie is anders dan bij ons in Nederland. Het is gebruikelijk om direct naar een specialist te gaan en daarom zijn er weinig huisartsen. Waar je als toerist terecht kon met je medische probleem, was daarom niet altijd even duidelijk. Vaak gingen mensen daarom maar naar de eerste hulp. Waar ze niet op nog meer werk zaten te wachten en je vaak de hele dag zoet was. Om vervolgens geholpen te worden door een onaardige strenge arts, want dit geldt voor de meeste artsen in Le Marche en ook de rest van het land; Wees gewaarschuwd…

Sinds 2013 is er een nieuw systeem ingevoerd voor toeristen die medische assistentie nodig hebben. Dit zou het makkelijker moeten maken om de juiste hulp te krijgen. Hiervoor is Le Marche in verschillende stukken opgedeeld  – zie hier de kaart – met elk een eigen telefoonnummer dat gebeld dient te worden voor het verkrijgen van een doorverwijzing en het maken van een afspraak bij de juiste arts of specialist. De verschillende websites van de medische regio’s en dus ook de informatie is – lekker handig – in het Italiaans en lastig te vinden. Heb je medische hulp nodig, dan raden wij je aan te Googlen op ‘Asur Zona’ met het nummer van de regio waar je verblijft (zie kaart) en dan te kijken onder: ‘Informazioni per gli Utenti’. Hier vind je het juiste telefoonnummer. De gemiddelde apotheek in Italie heeft een zeer uitgebreid assortiment medicijnen en zijn ook altijd zeer bereid om te helpen (te herkennen aan het witte bord met een groen kruis).

Kom je er niet uit of heeft het grote spoed, dan kun je toch het beste naar de Eerste Hulp van een (groot) ziekenhuis in de buurt gaan zoals PesaroFano, Pergola, Fermo of Ancona.

Maar het centrale alarmnummer in Italie is net zoals in Nederland 112. Schrik niet als er in het Italiaans wordt opgenomen, maar vertel rustig in het Engels wat er aan de hand is. De medewerkers spreken en verstaan zowel Engels als Italiaans. Verder bestaan er ook nog verschillende nationale alarmnummers:

113 Carabinieri – politie
114 Soccorso stradale – wegenwacht
115 Pompieri – brandweer
118 Ambulanza – ambulance