Lang leve de Italiaanse keuken!

Op 17 januari is het de internationale dag van de Italiaanse keuken. Deze dag wordt georganiseerd door een club van Italiaanse koks die buiten Italië werkzaam zijn sinds 2007. Zij hebben zich verenigd onder de naam Gruppo Virtuale Cuochi Italiani: een online gemeenschap die de echte Italiaanse keuken wereldwijd wil promoten om de kwaliteit en authenticiteit te bewaren.

Op dit moment doen wereldwijd ruim 800 restaurants in 70 landen mee waaronder ook ongeveer 15 restaurants in Nederland. Een van de acties is om jaarlijks hetzelfde traditionele Italiaanse recept te bereiden. De afgelopen jaren waren dit Spaghetti alla carbonara, Risotto alla milanese, Tagliatelle al ragù bolognese, Trenette al pesto Genovese en Ossobuco en in 2013 was het bijvoorbeeld Tiramisù. De authentieke manier van bereiding van dit dessert wordt wereldwijd steeds schaarser, zo constateerde de groep. Onlangs nog bracht de ‘watchdog’ van de authentieke Italiaanse keuken, de Accademia Italiana della Cucina, een rapport uit dat Tiramisù na Pizza het vaakst ‘opnieuw was uitgevonden’. Een nette manier om te zeggen dat er tegenwoordig maar wat aangerommeld wordt en dat er weinig meer over is van hoe Tiramisù bedoelt is. Che orrore..

Weten en proeven hoe het wel hoort: zie het originele recept voor Tiramisù.

Komende zomer Tiramisu eten in Le Marche? Boek snel een huis of appartement of ga eens in het voor- of najaar want dan is het landschap in Le Marche eigenlijk nog wel mooier!