Huis kopen in Le Marche

Rijdend door de heuvels van Le Marche zie je er vele…. ruïnes met vaak een boom door het dak en gelegen op de meest mooie plekjes. Het aankopen van de Italiaanse droom is niet altijd een romantisch verhaal en soms ook de kunst van het loslaten en vooral hele goede betrouwbare mensen inhuren.

Wij hadden geluk want wij vonden op de laatste dag na 5 dagen rondrijden in de herfstvakantie ons droomhuis en ja ook dat was nog een ruïne…. Maar de plek die voelde goed, het uitzicht was (en is) fantastisch en het huis ja, dat was oud maar ja, dat kan je aanpassen…. Een huis wordt vaak door meerdere makelaars aangeboden en betekent soms ook dat ze niet altijd even goed op de hoogte zijn. Wij hadden een goede Italiaanse die ook engels sprak en een fantastische aannemer. Hij moest altijd lachen als ik weer aankwam met mijn dikke multomap ten tijden van de verbouwing en hij lachend een A4-tje uit zijn jas haalde en zei; ik bouw een huis voor de rest van jullie leven en het komt allemaal goed en goed kwam het…

Helaas zijn er ook slechte verhalen bekend van mensen die bij de notaris zaten en er toen achter kwamen dat het huis -1 bleek te zijn ofwel een kamer van het huis werd niet verkocht. Een andere belangrijke regel is dat er alleen bebouwd mag worden op bestaande funderingen ook al is het een ruïne. Voor een zwembad en een portico (0verkapping aan het huis) dient altijd een vergunning te worden aangevraagd door een geometra en dat is niet de aannemer.

Een uitspraak in Le Marche is; een echte marchiaan verkoopt nog eerder zijn (schoon)moeder dan zijn land om maar aan te geven hoe ‘heilig’ het land is. Wij hebben ervaringen met goede mensen en op aanvraag kunnen altijd namen gedeeld worden. Voor meer informatie stuur dan een mail aan info@lemarchevakantiehuizen.com.

Tip, een boek wat veel beschrijft en helpt in het gehele proces is het boek Wonen & Kopen in Italie ook ter oriëntatie erg overzichtelijk en helder boek.