Grotten van Frasassi

De grotten van Frasassi (Grotte di Frasassi) is een groot ondergronds grottencomplex dat ligt in een natuurpark in de Italiaanse gemeente Genga (provincie Ancona).

Geschiedenis
De grotten zijn ontdekt door een boer op 28 juni 1948. Volgens de overlevering ging dat als volgt. Toen het lunchtijd was, legde hij een picknickkleed op de grond. Er wordt niet verteld wat hij ging eten, maar dat vullen we graag zelf in. Plotseling, nog voor hij was gaan zitten, verdween het kleed in de grond. Toen hij in het gat in, ontdekte hij het enorme grottenstelsel dat onder de oppervlakte verborgen zat. Het is in elk geval een mooi verhaal… Meer toegangen zijn gevonden in de jaren ’50 en ’60 door leden van de Italiaanse Alpinistenvereniging (Club Alpino Italiano) uit de naburige steden Jesi en Fabriano. In het begin van de jaren ’70 zijn nog grote delen van het ondergrondse complex ontdekt. Het totale grottencomplex beslaat een afstand van 13 kilometer.

Bezoek aan de grotten van Frasassi
Vanaf september 1974 is een deel van de grotten voor bezoek opengesteld. Er is een 1,5 km lange route uitgezet over brede wandelpaden en ruime trappen. Sindsdien zijn de grotten uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attractie van de regio Le Marche. Sinds de openstelling hebben reeds meer dan 10 miljoen mensen de grotten bezocht. Niet zo gek, want het is prachtig. En lekker koel op warme dagen bovendien. De rondleidingen worden onder leiding van een gids gegeven in het Italiaans, Frans, Engels of Duits.