Porketta & Piadina

De Nederlandse P’s zijn toch vooral patat en pannenkoeken, iets internationaler komen daar de P’s van   pizza en pasta bij… In Le Marche zijn er nog twee extra P’s; Porchetta (spreek uit als: porketta) en Piadina. Deze super lekkere producten zijn al eeuwen populair in Italië.

Wat is porchetta?
Volgens de Marchigiani is porchetta een typisch product uit hun regio, al beweren buren Emilia-Romagna en Lazio hetzelfde. De waarheid zal wel in het midden liggen. Letterlijk. Niet ver van de grens van deze regio’s, bij Pesaro, wordt namelijk al jarenlang en volgens origineel recept de lekkerste porchetta gemaakt. Hier zit iemand die al meer dan 25 jaar niets anders doet dan van varkens porchetta maken en die dit als geen ander kan. Voor wie het nooit heeft gegeten; porchetta is het middelste deel van een varken dat wordt gevuld met kruiden zoals o.a. wilde venkel en rozemarijn en dan wordt opgerold. Hierna gaat het varken lang de oven in – afhankelijk van het formaat, minimaal 8 uur – tot hij mals is, veel smaak heeft en de buitenkant lekker knapperig is. Klinkt simpel, maar na verschillende experimenten is onze conclusie dat het maken van porchetta toch ook een vak apart is.

Wat is piadina?
Dit Italiaanse platte brood dat er uit ziet als een pannenkoek maar hartig is en met van alles belegd kan worden. Piadine wordt gemaakt van water of melk, bloem, olijfolie en zout. Het is in Nederland nog onbekend. De piadina kun je vullen met porchetta of andere diverse soorten vleeswaren, verschillende kaassoorten denk aan, pecorino of bufala mozzarella, sla, tomaten of gegrilde groenten. De zoete varianten zijn ook mogelijkheden zoals met jam, honing of chocolade pasta (erg Italiaans :-).